Az első néhány órában az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az első nap felfüggesztett négy Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatot. Az újabb rendkívül sikeres pályázatok 50,5 milliárd forint értékben három energiahatékonysági, egy megújuló energia témakörben kínáltak támogatást. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint a hétéves tervezési időszak végén egyre nagyobb az érdeklődés az Új Széchenyi Terv pályázataira.

Több mint kétéves várakozás előzte meg a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását. A költségvetési, nonprofit és vállalkozói szféra már 2011-től várta az Operatív Programok közötti átcsoportosítások eredményeként a konstrukciókat. A kormány 2011 decemberében kezdeményezte az Európai Bizottságnál az Operatív Programok módosítási kérelmét. A brüsszeli döntésre mintegy 9 hónapos várakozás és sikeres tárgyalási sorozat után, 2012 augusztusában Magyarország 108 milliárd forint értékben csoportosíthatott át forrást energetikai pályázatokra.

A társadalmi egyeztetésre bocsájtott pályázati felhívások már négy hónapja, 2012 októbere óta elérhetők voltak az NFÜ honlapján, majd decembertől az energiahatékonyságot, januártól pedig a megújuló energetikai fejlesztéseket támogató végleges felhívások hivatalosan is megjelentek.

Még a határidő lejárta előtt eldőlt a nemrégiben meghirdetett 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa, melyek komplex épület energiahatékonysági felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhő szektor energetikai korszerűsítésére kínáltak lehetőséget.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló további két, 18,5 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázati konstrukciókra.

Megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást a tegnapi nappal szintén felfüggesztette az NFÜ, melynek oka ugyanúgy a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret valószínűsíthető kimerülése. Hétfőn ugyanis már több mint 260 százalékos igény látszódott. A jogszabálynak megfelelően 2013. február 20. szerda éjfélig postára adott pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja. Az utóbbi időszakban több hasonló programot is fel kellett függesztenie az NFÜ-nek forráskimerülés miatt.