Az ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvény módosítását. Székely László jelentése kiemelte: a 2012-ben elfogadott új jogszabály alapjaiban alakította át az ellátórendszert, és egészségbiztosítási ellátás váltotta fel a korábbi nyugdíjszerű ellátást.

Míg korábban a jogosultságot döntően a szolgálati idő alapján állapították meg, addig az új rendszerben az már nem számít, csak a kérelem benyújtása előtti 15 év egészségbiztosítási járulékfizetéssel lefedett biztosítási ideje. Emiatt vannak olyanok, akiknek bár a megbetegedésük előtti időszakból hosszú szolgálati idejük van, most önhibájukon kívül kiestek az ellátórendszerből - összegezte Láposi Attila, az Ombudsmani Hivatal osztályvezetője.

"A jelentés sarokpontja az volt, hogy a méltányosság kérdésében ezt a fogalmat nem használja az új rendszer, hanem objektív jellegű."

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke azonban úgy véli: több, a megváltozott munkaképességűekre nézve hátrányos vonatkozása is van a 2012-es szabályozásnak. "2011 végén a rokkantsági nyugdíjban részesülők átlag rokkantsági nyugdíja 70 ezer forint volt, 2015-ben a megváltozott munkaképességűek ellátása átlagszintje 53 ezer forint volt" - mondta Hegedűs Lajos

A minisztérium azonban nem enged. Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint: szociálpolitikai, vagyis elvi kérdés, hogy a rokkantsági ellátórendszer szabályozásába nem beilleszthető a kivételes méltányosság gyakorlata.

"A társadalombiztosítási alapú befizetési, járulékfizetési alapú ellátásnál ezt a kérdést felvetni, szociálpolitikai dilemma. Valami vagy biztosítási alapú, és ennek alapján mindenki számára ugyanolyan módon kiszámíthatóan működő rendszer, vagy pedig segélyezés típusú, a támogatás elveivel, akár a méltányosságot is magában foglaló típusú pénzbeli ellátás. A kormányzat azt mondja, hogy ez a kategória az elsőbe tartozik."

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormány célja, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember újra dolgozhasson.