A Római-parton az elmúlt hetekben a mobilgát és az ingatlanspekuláció kapcsolata állt az érdeklődés középpontjában. Még szeptemberben vázoltam fel azt az összefüggést, kiterjedt céghálót is bemutatva, amelyik érdekelt lehet a beruházásban - írja Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője blogján.

Talán még az ingatlanspekulációnál is nagyobb gond, hogy mindezt az utolsó természetközeli budapesti Duna-parti szakasz letarolásával, fák százainak-ezreinek kivágásával, természeti értékek elpusztításával, Natura 2000 területek veszélyeztetésével - ráadásul döntően EU-s pénzből. Vajon mit gondol az EU arról, hogy a pénzén veszélyeztetik a szabályozása által védett Natura 2000-es területeket - írja  a képviselő.

Jávor még  nyár elején levélben fordult Karmenu Vellához, a Bizottság környezeti ügyekért felelős biztosához, amelyben azt firttatta, hogy mi a véleménye a tervezett projektről, nem sérti-e a Natura 2000 hálózatot létrehozó madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveket, illetve a természetközeli partszakaszok megőrzését is célul kitűző Víz Keretirányelvet?

A Bizottság válasza szerint korábban már vizsgálták a mobilgát ügyét, és azt a vizsgálatot lezárták, azonban az újabb levél hatásra, illetve annak tartalma miatt felmerült a jogsérelem gyanúja, és ezért új, ún. Pilot eljárás (a kötelezettségszegési eljárás előszobája) elindítása mellett döntöttek, amelynek keretében jelenleg a magyar féltől várnak válaszokat a felmerült kérdésekre.

Izgatottan várom az eredményeket: lehet-e EU-s védelem alatt álló természeti értékeket EU-s pénzből elpusztítani? - zárja bejegyzését Jávor Benedek.