Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szalkai Gábor az allergén gyomnövény elleni védekezés aktuális eredményeiről és a polgárőrség légi felderítésének módszereiről rendezett fórumon elmondta: az idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy 4000 hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt, eddig 70 millió forint bírságot szabtak ki. A szakember szerint tavalyhoz képest idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség.

Az FM két éve dolgozik együtt az 56 ezer tagot számláló Országos Polgárőr Szövetséggel a parlagfű-mentesítés érdekében. A szakember az eddigi együttműködést nagyon jónak minősítette megjegyezve, hogy a jövőben is folytatni kívánják. A parlagfű elleni leghatásosabb módszerekről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei tudnak információt nyújtani. Egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe.

Az eseményen bemutatták a polgárőrségnek a légi felderítés során - többek között a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzésére - használt eszközeit, köztük siklóernyőket, valamint úgynevezett girokoptereket. A gazdaságosan üzemeltethető, 15-25 millió forint értékű girokopter egy tankolással 400-500 kilométeres távolságot képes megtenni, kedvezőtlen időjárási körülmények között is.