A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Folyamatos eladói nyomás alatt van az elmúlt hetekben a hazai részvénypiac, az augusztus eleji felpattanást követően nem nagyon volt vásárlói érdeklődés a magyar papírokra. A vezető mutató a jelek szerint egyelőre nem tudja megemészteni a júliusi nagy zuhanást, a felfelé menet az első fontosabb ellenállási zónánál elakadt, s az ezt követő esésben elkezdte tesztelni erős támaszzónáját is, amely 17 600 és 17 800 pont között található.

A gyenge teljesítménnyel idővel kialakult az index felett az úgynevezett halálkereszt-formáció is, azaz az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 naposat. Bár a formáció önmagában nem annyira veszélyes, mint amennyire tőzsdei szakzsargonban kapott neve mutatja, azonban erősíti azt a negatív képet, amelyet az index grafikonja amúgy is elénk tár. Ha folytatódna az index lejtmenete, akkor első körben a már említett támaszzóna teherbíró képességét kell figyelni. Ha innen nem tudna pozitív fordulatot felmutatni az index, akkor lefelé még találhatóak támaszok a 2012. nyári felfelé menet mélypontjai képében, azonban ezek már nem tekinthetőek annyira erősnek, mint a már említett zóna. Ráadásul a 17 600 pontos szint elestével egy nagyobb duplacsúcs-szerű formáció is életbe léphetne, amelynek célja első körben a tavaly májusi 16 000 pont közelében található mélypont lehetne.

Az index felfelé mozgását első körben, 18 300 pont felett valamivel, a két hónapja tartó lejtmenet csökkenő trendvonala gátolhatja, ennél feljebb a 18 600 pont körül járó, említett két fontos mozgóátlag. A technikai kép ezen szintek leküzdése után válna némileg pozitívvá.

A nagyobb súlyú indexpapírok közül változatlanul a Richter az, amelynek grafikonján pozitív jeleket lehet felfedezni. A gyógyszerrészvény egyre magasabb mélypontokról fut neki a 3750−3770 forintos ellenállásnak, ezzel egy emelkedő háromszög alakzat alakult ki grafikonján. Ha sikerülne nagy forgalommal áttörnie a szintet és markánsan 3800 forint felett zárnia az árfolyamnak, azzal érvényesíthetné az alakzatot, amelyből a számolt célár alapján a 4000 forint feletti célárak adódnak. Ráadásul a grafikonon kialakult az aranykereszt-formáció is, amely a BUX esetében leírt mozgóátlag-kereszteződés pozitív változata. A pozitív kép mindaddig megmarad, amíg 3550 forint feletti zárásokat látunk, a kitörésnek viszont a következő néhány hétben illene megtörténnie, mivel ennél hosszabb időtáv esetén az árfolyam kioldalaz a kedvező alakzatból, s az így erejét veszítheti.

Az OTP képe egyelőre a BUX-hoz hasonlóan lehangoló, igazi aggodalomra azonban akkor lenne oka a befektetőknek, ha 4000 forint alatti zárásokat produkálna a részvény. Ekkor ugyanis az amúgy szintén halálkeresztet kapott részvény grafikonján validálódna egy fej−vállak-szerű formáció, amely további jelentős árzuhanást vetítene előre 3500 forinttól távolabb, 3000 forinthoz közelebb eső célárfolyammal.