A második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első félévben pedig 4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2,4 százalékkal mérséklődtek - közölte szerdán a KSH.

Az adat kimondottan rossz lett: míg az első negyedévben az éves mínusz csak 1,1 volt, negyedéves alapon pedig 1,7 százalékkal nőtt a beruházási volumen. A második negyedévtől a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők sem vártak jó adatot, de azzal számoltak, hogy a visszaesés nem lesz több 1-2 százaléknál.

A két fő kategória szerinti bontás értelmében az építési beruházások 13,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól; a gép- és berendezésberuházások viszont - főként a feldolgozóiparnak köszönhetően - 4,5 százalékkal nőttek.

Forrás: KSH

Ágazatok szerinti bontásban a szektorok többségében továbbra is csökkenést regisztrált a hivatal. A szállítás, raktározás ág beruházásainak volumene 2011 második negyedévében 27 százalékkal volt alacsonyabb, amelynek oka az autópálya-, a vasút, a városi személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak előző év azonos időszakához viszonyított jelentős csökkenése. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 17,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest.

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére néhány ágban növekedés tapasztalható. A feldolgozóipar beruházásai 21,6 százalékkal nőttek, az alágak többségében volumennövekedés mutatható ki. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártás mellett az élelmiszer, ital, dohány, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában is.

A feldolgozóiparhoz hasonlóan néhány egyedi nagyberuházás okozta a kisebb súlyú humán-egészségügyi, szociális ellátás (75,2 százalék), a művészet, szórakoztatás, szabadidő (25,9 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (19,6 százalék) nemzetgazdasági ágak beruházásainak növekedését.

Néhány ágazat beruházásai
(2011. II. né, éves %-os változás)
Feldolgozóipar21,6
Villamosenergia, gáz-, gőzellátás-2,8
Építőipar-27,3
Szállítás, raktározás-27
Kereskedelem, járműjavítás-5,9
Ingatlanügyletek-17,9
Közigazgatás, védelem, tb-18,8
Összesen-6,5
Forrás: KSH