Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a tavaszi választásokat kísérő a gazdaság helyzetéről szóló erőteljes kormányzati reklám növelte a cégvezetők várakozásait. A felfokozott hangulat elmúlása mérsékelte az optimizmust is. Ennek eredményeképpen jóval visszafogottabbak a fejlesztési tervek is - állapították meg a kutatók.

A tavalyi második negyedévtől megindult növekedés folyamatos volt, és egyre több cégvezető látta kedvezőnek a magyar gazdaság és a saját vállalkozása gazdasági kilátásait. Ennek az optimizmusnak a hatására 2014 harmadik negyedévében az index értéke 57,1 százalékra emelkedett, azonban a frissen mért adat már csak 50,2 százalék lett, megegyezve a 2014 eleji értékkel.

Az index alakulása
NegyedévPont
2011. II.50,2
III.50,4
IV.42,2
2012. I.39,8
II.42,0
III.43,4
IV.42,2
2013. II.45,2
III.45,4
IV.46,4
2014. I.50,3
II.55,2
III.57,1
IV.50,2
Forrás: Policy Agenda

Jelenleg a cégvezetők 27 százaléka szerint a következő félévben romlik a magyar gazdaság helyzete, és ez rosszabb adat, mint amit az elmúlt két negyedévi mérés mutatott.
Az előző negyedévben, feltehetően a választások utáni, a kedvezőbbnek ígért gazdasági várakozások hatására a cégek 32 százaléka még jelentős javulást várt a magyar gazdaságtól a közeljövőben. Ez az érték most 7 százalékra esett vissza, illeszkedve a korábbi trendbe. A vállalkozások vezetőinek relatív többsége (38 százalék) arra számít, hogy a gazdaságban stagnálás lesz.

E várakozásnak nincs kapcsolata a GDP változásával. Ez azon mikrogazdálkodási területek helyzetét jelzi, ahol a cégek működnek. Azaz hiába javul az országos GDP általában, annak hatása nem feltételenül jelentkezik minden ágazatban.

Borús tűnik a jövő

A Policy Agenda szerint a cégvezetők 64 százaléka nem lát arra esélyt, hogy bővítse vállalkozását. Ez az adat jóval rosszabb, mint az egy negyedévvel korábban mért 41 százalék. Azok a cégvezetők aránya, akik fél éven belül szeretnének fejleszteni, mintegy 40 százalék, és ők is csak minimális bővítésben gondolkodnak. További 30 százalékuk 5-10 százalék közötti, és ugyanennyien egy erőteljes, 10 százalék feletti növekedést sem tartanak elképzelhetetlennek.

A mostani felmérés adatai szerint a vállalatvezetők jobban tartanak a jövőtől, mint negyedévvel ezelőtt. A cégek 43 százaléka - szemben a nyáron mért 12 százalékkal - lát olyan jeleket, amelyek azt mutatják, hogy a következő egy évben olyan nehézség léphetnek fel, amelyek alapvetően megingathatják a vállalatuk helyzetét.