Idén szeptemberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazat optimistább lett augusztushoz képest. A foglalkoztatási szándék az iparban és főleg a kereskedelemben romlott, az építőiparban és a szolgáltató szektorban javult.

Az áremelést és -csökkentést tervezők aránya a kereskedelem kivételével a többi ágazatban szinte azonos. A kereskedelemben ugyan kiterjedtebb az áremelési szándék, de ez augusztushoz képest kevesebb cégre volt jellemző. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is jelentősen romlott, de az építőiparban is a pesszimisták vannak többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index szeptemberben az augusztusi emelkedést követően, annál nagyobb mértékben esett. A trend a korábbi választási ciklusokhoz hasonlóan másfél éve csökkenő, de ennek üteme a szokásosnál mérsékeltebb. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét valamint várható megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte, mint az előző hónapban. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségéről alkotott vélemény is valamivel kedvezőtlenebb lett. A lakosság munkanélküliségtől való félelme lényegesen erősödött, miközben a fogyasztók inflációs várakozása nem változott.

Havi indexek az utóbbi fél évben
Megnevezés2015. IV.V.VI.VII.VIII.IX.
Üzleti bizalom4,93,75,15,05,27,5
Fogyasztói bizalom-25,0-22,6-27,0-26,0-22,7-28,3
Konjunktúra-2,9-3,1-3,2-3,1-2,1-1,8
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt.