A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A magánpénztárak folytatják lassú vergődésüket, 2013 első negyedévének végére kevesebb mint 68 ezer taggal és 183 milliárd forint vagyonnal rendelkeztek. A vagyon és a taglétszám is a tavaly megindult végelszámolások miatt − a legnagyobb távozó az OTP − csökkent, bár előbbit némiképp kompenzálta, hogy az állampapírok árfolyama emelkedett. Jelenleg tíz pénztár működik, három azonban végelszámolás alatt áll. A kasszák kénytelenek lesznek egyedi adományt kérni tagjaiktól − van, amelyik már meg is tette −, három hónap alatt ugyanis 270 millió forint működési veszteséget szenvedtek el.

Kép: Napi Gazdaság, Kummer János

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a korábbi ütemben csökkent, ami egy százalék alatti mínuszt jelent, a negyedév végén 1,217 millió főt számláltak. A csökkenés oka, hogy drasztikusan visszaesett az új belépők száma, a válság kezdete óta átlagosan 13,5 ezer fő lépett be a kasszákba negyedévente, a mostani kevesebb mint nyolcezer fő 11 éves mélypontot jelent. A felügyelet szerint az adatok tükrében a piac telítettnek tekinthető. A szektor működési vesztesége a költségek lefaragásának következtében több mint négy százalékkal csökkent. A kezelt vagyon 919 milliárd forintról 937 milliárd forintra nőtt, az állampapírok hozamának első negyedéves esése eredményeként e befektetések felértékelődése emelkedni tudott.

Az egészségpénztárak taglétszáma annak ellenére csökkent 1,041 millióról 1,029 főre, hogy az új belépők száma meghaladta az előző negyedéves szintet. Ezt a 19 ezer főt ugyanakkor szinte teljesen kioltotta az a 12 ezer tag, akiket a tagdíj nemfizetése miatt kellett kizárni. Az előző év első negyedévével nem éri meg összevetni az ideit, mivel a tavalyi adatot befolyásolta a cafeteriaszabályozás átalakítása − akkor 51 ezer új belépője volt a pénztáraknak.

 

Pénztárak adatai* (milliárd forint)

Taglétszám (ezer fő)TagdíjbevételKezelt vagyon
Önkéntes nyugdíjpénztár121718,66937
Magánnyugdíjpénztár67,90,04183
Egészségpénztár10299,5556,8
*2013. első negyedév
Forrás: PSZÁF