Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint a központi költségvetés adóssága múlt pénteken elérte a 24 673,1 milliárd forintot - amely új történelmi rekord. Egy hét alatt 218 milliárd forinttal, míg január óta összesen 2674,5 milliárd forinttal nőtt az adósság. A teljes államadósság ennél mintegy 600 milliárd forinttal magasabb lehet az önkormányzatok - nem konszolidált - adóssága és a költségvetésen kívüli más adósságnövelő tételek miatt.

Az ÁKK számításai szerint a költségvetés adóssága így a GDP 83 százaléka lehet, míg január elsején a mutató 75,3 százalékon állat. (Az államadósság mutató így jelenleg elérheti a GDP 85 százalékát is - ám pontos adatot az MNB csak negyedévente közöl.) Az előzetes adósságrátát az előző év végi GDP és a tárgyév végi várható GDP felhasználásával, lineárisan interpolált GDP-becsléssel számítja az ÁKK. Mivel a magyar gazdaság növekedése az idén gyorsabb lehet a hivatalosan várt 2,3 százaléknál, így a GDP arányos hiányszám kedvezőbb is lehet.

Az ÁKK a szokásos pársoros közleményében felhívja a figyelmet, hogy az adósságot növeli a március végi 3 milliárd dolláros (660 milliárd forintos) kötvénykibocsátás - igaz, azóta 500 millió angol fontos kötvényt (190 milliárd forint) már májusban törlesztett az adósságkezelő. Július végén újabb 1 milliárd eurós (310 milliárdos) kötvénycsomag visszafizetése válik esedékessé - amely csökkentheti az adósságot.

Novemberben újabb 2 milliárd eurós (620 milliárd forintos) törlesztés esedékes az Európai Bizottság felé. Ez a 2008-as IMF/EU hitelcsomag utolsó előtti részlete, az utolsó 1,5 milliárd eurós törlesztésre elvileg 2016 második negyedében kerül sor - ekkor zárulhat le az IMF-EU hitelprogram.