Mérsékli idei GDP-várakozását a kormány, ám továbbra is arra számít, hogy a gazdaság elkerüli a recessziót - így interpretálta a Bloomberg azt az interjút, amit Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír TV-nek adott. Varga szerint a kormány 0-0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, miközben - emlékeztet az adásról beszámoló  hírügynökség - a korábbi prognózis e sáv felső széle, 0,5 százalék plusz volt.

Arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e 2012-ben a recesszió, Varga az adásban úgy fogalmazott: "gazdag ember lennék, ha előre látnám a jövőt", de az összegyűjtött adatok alapján azt lehet mondani, hogy "a gazdaság nulla fölött tud maradni", "ma a magyar kormány nulla és nulla egész öt tized százalékos növekedéssel számol". Az interjút visszanézve azonban nem egyértelmű, hogy Varga nem nyelvbotlásként mondta-e azt, hogy nulla, hiszen később egyértelműen csak a 0,5 százalékról beszél: "ez a fél százalékos növekedés az, amit az IMF, az EU és a szakma is el tud fogadni".

Varga Mihály úgy vélte, hogy amennyiben a forinterősödés tartós tud maradni, akkor a magyar GDP-arányos államadósság csak az árfolyamhatásnak köszönhetően 75-76 százalékra csökkenhet. Tavaly az MNB adatai szerint mindössze 1 százalékponttal mérséklődött 80,3 százalékra ez az arány.

Az egykulcsos szja Varga szerint még nem tudott hozzátenni a vártnál jobb negyedik negyedéves GDP-hez, de hozzá fog tenni: 2013-tól az átlátható, arányos adórendszer biztosan segíteni fog a növekedésben.