Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejelentés nem meglepő, hisz a nyugdíjakat az adott év várható inflációjával kell emelni - így a kérdésben a kormánynak nem volt mérlegelési lehetősége. Mivel a nyáron elfogadott 2016-os költségvetés még csak 1,6 százalékos pénzromlással számol, a nyugdíjak pont ennyivel emelkedhetnek januárban.

Az 1,6 százalék azonban vékony is lehet - hisz a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  legfrissebb prognózisában 2016-ra már 1,9 százalékos inflációval számol - vagyis az alacsonyabb emelés a nyugdíjak reálértékének átmeneti csökkenést jelenti. Így már most sejthető, hogy a különbség miatt jövő novemberben kiegészítő nyugdíjemelésre is sor kerülhet. Az elmúlt években viszont rendre fordított volt a trend: a januári nyugdíjemelés lényegesen magasabb lett, mint az ténylegsen infláció - így a terven felül reálnövekedéssel a nyugdíjasok visszakapták a korábban megszüntetett 13. havi nyugdíjat.

Balog Zoltán elmondta: az emelés minden nyugellátásra vonatkozik, így a többi között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is.

Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

A jegybank inflációs előrejelzése