Túlterheléses támadások érték az elektronikus útdíj informatikai rendszerét hétfő hajnalban - tájékoztatta az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az MTI-t.

A támadások 1 és 3 óra között voltak a HU-GO rendszerében. Ezalatt a társaság üzemszünetet rendelt el, s az útdíjfizetésre kötelezett 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek díjmentesen használhatták a teljes díjköteles úthálózatot. Az üzemszünet 3 órakor véget ért. A társaság közölte: hajnalban a kijelölt és jogosult állami szervek megkezdték a vizsgálatot. Lapunk véleménye szerint nem lenne meglepő, ha a túlterhelést szimplán az váltotta volna ki, hogy egyszerre sok fuvarozó szerette volna regisztrálni járművét.

Ezt követően - immár indoklás nélkül - azt jelezte az autópályakezelő, hogy 7.30-tól 10 óráig szintén díjmentessé válik az úthasználat.

Az útdíjrendszer annak ellenére elindult tesztidőszak nélkül a tervezett július 1. 0 órás időpontban, hogy a szakmai szervezetek halasztást kértek mondván, a rendszer technológiailag nem teljesen kész és a felkészülésre sem hagytak elegendő időt számukra.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) azt kéri az autópályakezelőtől, hogy a hétfőn tíz óra előtt indított autók után, már tíz óra után se kelljen viszonylati jegyet venni, mert ez komoly, többeknél megoldhatatlan szervezési és munkaidőproblémát jelent.