A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 11 és 13 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a sajtószabadsággal kapcsolatos attitűdöket, és a Népszabadság felfüggesztésének a megítélését.

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó, miközben tízből közel kilenc válaszadó szerint ez fontos érték. Egytől-ötig terjedő skálán a 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete, ami szerint a "nem szabad" megítélés alá esik. Leginkább az MSZP szavazók akik nem gondolják szabadnak és függetlennek a sajtót: az ő pontszámainak az átlaga 2,1. Míg az összes vizsgált társadalmi csoport közül egyedül a Fidesz szavazók akik szerint inkább szabad a sajtó - az ő pontszámaik átlaga 3,4.

A magyarok 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont csak egyharmaduk, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került. Majdnem minden második megkérdezett valamilyen gyakorisággal olvasta a Népszabadság nyomtatott, vagy online változatát. A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat, illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot.

A válaszadók kétharmada szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére,és majdnem ennyien gondolják azt, hogy most, a Fidesz kormány idején van a kormánynak nagyobb befolyása a sajtóra. A megkérdezettek majd' kétharmada szerint ma Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek.

Bővebben a kutatásról a Publicus Intézet honlapján olvashatnak.