A köztársasági elnöki cím és a doktori-ügy között nincsen összefüggés Schmitt Pál megítélése szerint, aki azt is elmondta, úgy érzi, nem jutott jogosulatlan előnyhöz és hogy szerinte a társadalom számára hasznos volt a doktori. Anyagai vagy erkölcsi előnyöm nem származott belőle - fogalmazott.

"Nincs összefüggés véleményem szerint, bár sokan így értelmezik" - válaszolt arra a kérdésre, megfordult-e a fejében, hogy miután megfosztották kisdoktori címéről, lemond az államfői posztról. Hozzátette: a legjobb tudása szerint írta meg kisdoktori értekezését, szerinte az becsületes férfimunka volt.

Nem esett jól, hogy a Semmelweis Egyetem megkérdezésem nélkül hozta meg a döntést; annyit elvártam volna, hogy megkérdezzenek engem is - mondta.

Schmitt ugyanakkor elmondta, mivel a köztársasági elnök nem perelhető, így ő sem indít pert, de becsületbeli ügynek tartja, hogy megvédje magát. "Schmitt Pálként és köztársasági elnökként" is kiáll igazáért - közölte az államfő hangsúlyozva: lelkiismerete tiszta, viszont számára ez már becsületbeli ügy.

A testnevelési egyetemet, volt egyetemét, témavezetőit is meg kell védenie, mert húsz évvel ezelőtt legjobb tudása szerint, az akkori szabályoknak megfelelően készített el kisdoktori dolgozatát és az egyetemen is jóhiszeműen jártak el - közölte.

A köztársasági elnök az interjúban elmondta, PhD-dolgozat írásába kezd. "Így is megszerzem a doktori fokozatomat, immár az új körülmények között is" - mondta.

A Semmelweis Egyetem szenátusa 33 igen és 4 nem szavazattal döntött csütörtökön a doktori cím visszavonása mellett. Tulassay Tivadar rektor közlése szerint az egykori kisdoktori tudományos munka nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.