Csak magukra számíthatnak a jövőbeli anyagi biztonság megteremtésében, miközben az öngondoskodást kevésbé látják megvalósíthatónak, mert nincs miből - véli a 15-69 év közöttiek 80 százaléka a Groupama Garancia Biztosító és TNS Hoffmann kutató cég által az öngondoskodásról végzett felmérésből.

A fiatalabb generációk, akik még igazán sokat tehetnének a jövőjük biztosítására, egyik oldalról úgy gondolják, hogy az öngondoskodásnak még nem jött el az ideje, másrészt azonban nincs tartalékuk és aggódnak a jövő miatt.

A bizonytalanságot alátámasztja a GFK Hungária Komplex Fogyasztói Indexe is, amely szerint a fogyasztók bizalma 2010 második felétől csökkenést mutat, mindez a fogyasztást és az öngondoskodással kapcsolatos vélekedést negatívan befolyásolja. 2011 második negyedében a szint minimális emelkedéssel visszapattant a tavalyi év végi szintre. Ekkor azonban még pozitívabb volt a gazdasági és politikai légkör, hiszen nem következtek be a nyári események, amelyek a hangulatot végül negatív irányba mozdították (pl. svájci frank erősödése). Az újabb gazdasági információk és a várható jogszabályok hatása miatt a harmadik negyedévi index a mostaninál rosszabb képet mutathat, és ismételten negatív irányba fordulhat a fogyasztók bizalmi indexe.

Az öngondoskodás mibenlétéről a 30-39 évesek a legtájékozottabbak, míg az alacsony végzettségűek fele nem is tudja pontosan, hogy mit takar. Az ország lakosságának csaknem 90 százaléka szerint az öngondoskodás elsősorban a pénzről szól, ám a válaszadók 60 százaléka azzal is egyetért, hogy az öngondoskodás nem csak azt jelenti, hogy valaki pénzt tesz félre a nyugdíjas éveire, hanem megjelenik a már meglévő vagyontárgyak biztosítási védelme is, például a lakás vagy az autó biztosítása.

Az alacsony végzettségűek aggódnak a legkevésbé nyugdíjas kori megélhetésük miatt, ugyanakkor a diplomásoknál pont fordított a helyzet: többségük aggódik a nyugdíjas éveinek pénzügyi finanszírozása miatt. A felmérés eredményei szerint a budapestiek pénzügyi tudatossága és a jövő iránti aggodalma kiemelkedő.

A jó szakma erejében főleg a jobb szakmával rendelkezők nem hisznek.