Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Véget ért a nyár, ennek jele, hogy az eddig fiókokban lappangó törvénymódosítások felkerülnek a parlament honlapjára. A mai nap első trófeája Lázár János és Semjén Zsolt közös előterjesztése; a két, közismerten vadászatkedvelő politikus a vadászati kamaráról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Az alig pár oldalas javaslat többletjogosítványokat ad a kamarának. A képviselők szerint a jövőben vadászjegy, vagyis vadászati engedély csak a Országos Magyar Vadászkamara tagjainak lehet kibocsátani.

A jegyeket eddig is a kamara bocsátotta ki, ám nem volt feltétel a kamarai tagság. A vadászjegyet öt évre bocsátják ki, de azt évente meg kellett újítani. Annak a vadásznak, aki rendelkezik érvényes vadászjeggyel, záros határidőn belül - a törvény elfogadását követő 30 napon belül - be kell lépnie a kamarába.

A törvényjavaslat indoklása szerint azért szükséges a kötelező kamarai tagság, mert "a fegyverhasználat fokozott felelősséggel jár, szigorú képzési - fegyelmi - etikai - egészségügyi követelményeket támaszt, amelyek betartása, a vadászat jellegénél fogva, a sportvadászok és hivatásos vadászok esetében egyaránt elvárt. E követelmények betartása és betartatása érdekében szükséges a meglévő szakmai kamarához való tartozás." Vagyis a javaslatból nem derül ki, hogy valójában miért is van szükség a kötelező tagságra.

A törvényjavaslatot jobban megmagyarázhatja az a módosítás, amely szerint a jövőben a kamara a jelenlegi 50 százalékkal szemben a vadászjegy-bevétel 100 százalékát megtartatja, illetve a kötelező tagságból befolyó tagdíj-bevételeket is. Jelenleg egy vadászjegy 10 ezer forintért váltható ki, míg a kamarai tagdíj évente 4000 forint.

A javaslat indoklása szerint az a korábbi törvénymódosítások hatásait vezeti át a vadászkamaráról szóló törvényen. Ez tipikusan kormányzati feladat lenne, ám ez esetben a javaslatot vitára kellene bocsátani még a parlamenti beterjesztés előtt. Azonban, ha egy javaslatot parlamenti képviselők magánszemélyként terjesztenek be - mint jelen esetben -, akkor az előzetes társadalmi vita megspórolható. A mostani javaslatot a két kormánytag nem a kormány nevében, hanem önállóan, KDNP-s, illetve fideszes képviselőként nyújtotta be.