A "Friends of Hungary" Alapítványról szóló kormányhatározat egy koncepciót vázol, amely a névválasztásra is vonatkozik, ezért szerepel abban a név idézőjelben. Az amerikai alapítvány neve végül The Hungary Initiatives Foundation lett, amely egyrészt világosan elkülöníti a Friends of Hungary nevű, Magyarországon korábban már bejegyzett és céljaiban, feladataiban, működési területében és formájában is eltérő magyarországi szervezettől, valamint jobban kifejezi az alapítvány céljait és az alapítók szándékait - fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szabó Vilmos MSZP-s képviselőnek adott írásos válaszában. Eszerint a név számos üzenetet és szimbolikus jelentést egyesít: egyrészt utal arra, hogy egy valós szándék ölt testet az új szervezetben, amely a II. világháború vége óta először aktívan és tartósan tenni akar az amerikai diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatokért, másrészt az országnév szerepeltetése világosan jelzi, hogy nem eszme, politikai irányzat vagy gazdasági elképzelés támogatására jött létre az alapítvány, hanem Magyarországhoz kötődik. Ráadásul a magyar név történetileg is jól cseng az Egyesült Államokban, komoly értéktartalma van, nemcsak Kossuth Lajos személye és az 1956-os forradalom emléke okán, hanem az ott élő magyarok teljesítménye miatt is - érvelt Semjén.

Nyolctagú a kuratórium

A kuratórium tagjainak kiválasztásakor figyelembe kellett venni, hogy az amerikai szövetségi jogszabályok szerint a kuratórium tagjai többségének amerikai állampolgároknak kell lenniük. A felkért tagok köztiszteletben álló, nagy presztízsű közéleti személyek, üzletemberek, akik saját területükön komoly eredményeket értek el, ezen kívül fontos számukra a magyarság és kétoldalú kapcsolatok javításának ügye. A tagok személyükben és egzisztenciálisan is függetlenek a mindenkori magyar kormánytól.

A kuratórium tagjai
April H. Foley (elnök)az USA volt magyarországi nagykövete
George Pataki (társelnök)New York állam volt kormányzója
Fellegi Tamása The Hungary Initiatives Foundation ügyvezető igazgatója
John Lipskyaz IMF volt ügyvezető igazgatója
Michael Horowitza Reagan-kormány alatt a Fehér Ház egyik vezető jogtanácsosa
Katrina Lantos Swetta US Commission on International Religious Freedom vezetője
Susan Hutchisona Charles Simonyi Alapítvány vezetője
Kurt Volkeraz USA volt NATO nagykövete, a McCain Institute vezetője
Forrás: mkogy.hu

Folyamatban van az alapítvány működéséhez szükséges kuratóriumi dokumentumok előkészítése és elfogadása, ennek megfelelően a szervezetnek jelenleg egyetlen, szerződéses külső munkatársa van, aki a pénzügyi vezető feladatát tölti be - derül ki a válaszből. Fellegi Tamás ügyvezető igazgató és kuratóriumi tag az aIapítvánnyal kapcsolatos munkáját Washington DC-ben végzi, amiért az alapítványtól csak költségtérítésben részesül (szállás, utazás, telefon), míg fizetését egy hazai megbízási szerződés alapján kapja.

Csak az alapító vagyon kamatait költik

A 15 millió dolláros alapító vagyon nem csökkent - szögezte le határozottan Semjén. Az összeg jelenleg tartós lekötésben van, amelynek csak a hozamait használja fel az alapítvány finanszírozásra. Most zajlik az alapítvány közhasznú adózási státuszának igénylése, ami egyrészt megkönnyíti a hosszú távú működéséhez elengedhetetlen adománygyűjtő tevékenységet, másrészt ezáltal az amerikai adóhatóság rendszeresen, negyedévente ellenőrizi majd.

Semjén idén az év elején úgy fogalmazott, hogy a kabinet a kezdőtőke nagyságrendjét a hasonló státuszú és célú alapítványok tőkeellátottsága alapján határozta meg. A cél az, hogy a befolyó adományok segítségével az alapítvány fokozatosan önfenntartó, finanszírozási szempontból a magyar államtól független szervezetté váljon. A politikus szerint a tőkeellátottság a hosszú távú működéshez szükséges infrastruktúra biztosítása, illetve a működés feltételeinek megteremtése mellett segít a külső adományozók bevonásához szükséges folyamatok, a hatékony adománygyűjtési rendszer kialakításában. Az amerikai bejegyzéssel lehetővé válik az úgynevezett public charity adózási státusz elérése, amely megkönnyíti az alapítvány hosszú távú működéséhez elengedhetetlen adománygyűjtő tevékenységet is.