Az EBRD közlése szerint Simor András jelölésére egy kompetitív kiválasztási procedúra után került sor, amelyet jelentős nemzetközi érdeklődés kísért. Suma Chakrabarti EBRD-elnök szerint különösen erős mezőnyt alkottak a pályázók, és Simor András személyében olyan valakit választottak a posztra, aki széleskörű tapasztalatait és gyakorlatát viszi majd a bankba.

Alelnökként Simor feladatai közé tartozik majd a stratégiák, politikák és a kapcsolódó kezdeményezések koordinálása, a donor alapok mobilizálása és menedzselése, továbbá a bank bizonyos külső stakeholdereivel és más szervezetekkel való kapcsolattartás felügyelete.

Simor új megbízatása azért is meglepetés lehet, mert nemrégiben még úgy nyilatkozott az Inforádiónak, hogy leköszönése után pihenni szeretne, mert "idő kell, hogy leülepedjen a sok por és sallang", hogy tisztábban lássa az elmúlt hat évet. Néhány nappal az MNB-től történő távozása előtt úgy fogalmazott: "A politika sosem volt az én területem. Olyat szeretnék csinálni, ami örömet okoz. Amit kinéztem, az nem pénzkeresési, inkább karitatív jellegű tevékenység".