Két javaslat volt a tanács előtt, a tartásra és a csökkentésre vonatkozó, végül az utóbbi kapott szűk többséget - mondta Simor András jegybankelnök az újabb 25 bázispontos kamatcsökkentést eredményező döntést követően.

A tanács szokásához híven a döntés előtt áttekintette az inflációs és reálgazdasági folyamatokat, ahol szintén a korábbi megállapításokat tartották érvényben, vagyis az infláció idén és jövőre is jelentősen meg fogja haladni a jegybanki célt, és majd csak 2014-ben látszik elérhetőnek.

Marad a recesszió

A legutóbbi valamelyest kedvezőbb inflációs adatot (októberben 6 százalékra süllyedt vissza az árindex) maginfláción kívüli folyamatok - így az üzemanyag árának mérséklése - idézte elő, az alapfolyamatokban inkább a további emelkedés következett be.

Simor hangsúlyozta Magyarország recesszióban van, ráadásul a kibocsátás tartósan elmarad a potenciális és a válság előtti szintjétől. A jegybankelnök röviden beszélt a kormány legutóbbi októberben bejelentett államháztartási intézkedéseiről, amely a jegybank megítélése szerint rövid távon alig fognak az inflációra és a reálgazdasági folyamatokra hatni. Középtávon viszont a termelési szektort sújtó különadók fokozhatják a költségoldali inflációs nyomást, ráadásul a bankrendszer tőkevonzó képességének romlása tovább csökkenti a hitelezést, ami végső soron a szűkíti a kibocsátási rést, ezáltal a középtávú inflációs kilátásokat is az emelkedés felé nyomhatja.

Meddig lesz kedvező a külső környezet?

Egyelőre a kedvező pénzpiaci környezetnek köszönhetően Magyarország kockázati megítélése csak kis mértékben romlott. Ugyanakkor a Tanács úgy látja, hogy a kedvező külső hangulattal nem társul fundamentális javulás, márpedig később ennek az ellentmondásnak a feloldására kell felkészülni.

Magyarország megítélésére kedvezőtlen hatása lehet az adósbesorolás lerontásának, illetve az IMF-fel kötendő megállapodás kiárazódásának. Ahhoz, hogy a hazai hozamkörnyezet stabil illetve az adósság fenntartható maradjon, a Tanács szerint szükség lenne az IMF-megállapodásra.

De - mint Simor újságírói kérdésre elmondta - nem közelebb, hanem távolabb kerültünk a megállapodástól, aminek lehetnek negatív következményei. A kamatvágást a Tanács abban az esetben látja folytathatónak, ha a kedvező pénzpiaci folyamatok fennmaradnak.