Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken kiderült, hogy az MNB előzetes pénzügyi számláinak adatai szerint az első három negyedévre kumuláltan 181 milliárd forintos többletet mutat az államháztartás egyenlege.

Mivel az októberi EDP-jelentés szerint a kormány mínusz 904 milliárd forintos egyenleggel kalkulál a 2017-es teljes évre, ez azt jelenti, hogy az év utolsó negyedében az államháztartás akár mínusz 1085 milliárd forintos egyenleget is elbír - így is teljesülhet ugyanis a kabinet 2,4 százalékos hiánycélja - írta a portál.

Mindez nem példa nélküli: a múlt év végén is megnyomta a pénzszóró gombot a kormány, akkor az utolsó negyedévben 865 milliárd forintos deficitet sikerült produkálni. Idén viszont még ennél is nagyobb költekezésre van elvileg lehetőség.

A képet azonban árnyalja az, hogy az uniós kifizetéseket idén soha nem látott mértékben előfinanszírozza az  állami költségvetés, így a pénzforgalmi deficit ritkán látott magasságokba emelkedett. A gyakorlatban tehát az államadósság korlátozza idén a kormányt - véli a Portfolio.

Emellett az is kérdéses, hogy a kormány a következő hetekben tud-e találni olyan projekteket, amelyekre el tud ennyi pénz - legalább papíron - költeni.

Címlapkép forrása: Shutterstock