Tavaly novemberben 635 millió szál cigaretta került szabadforgalomba, vagyis ennyit szállítottak ki a trafikokba. A mennyiség közel 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget, amelyre nem volt még eddig példa - derül ki a NAV legfrissebb jövedéki adataiból.

Bár a szállítások ütemezését számos tényező határozza meg, nem csak a fogyasztás, hanem a raktárkészletek alakulása is, ilyen kiugró értéket szinte biztosan a trafikellátó körüli bizonytalanságok generáltak.

Az ODBE-val ugyanis kezdetben a két legnagyobb gyártó nem kívánt szerződést kötni, mert nem tartottak korrektnek minden feltételt. Mivel az ellátó tavaly november elején indult, de november 17-ig még lehetett közvetlenül a gyártóktól is rendelni, sokan "betárazhattak". Hasonló hatást tavaly szeptemberben is lehetett látni, hiszen már akkor sejthető volt, hogy nem minden indul majd zökkenőmentesen.

Forrás: NAV, Napi.hu-gyűjtés

Egyre többen fordulnak a legális források felé?

Hosszabb távon vizsgálva a dohányforgalom visszaesett ugyan, az elmúlt hónapokban azonban újra minimális fellendülés érezhető. Ez egyrészt látható a szabadforgalmi adatokból, hiszen 2015 első 11 hónapjában 6,6 százalékkal, 23,3 millió dobozzal több cigaretta érkezett a boltokba. Igaz, a kiszállításokat más tényezők is befolyásolhatják.

Emellett a KSH is bővülést mért a forgalomban, legalábbis a tavalyi év harmadik negyedévéig biztosan. A forgalom 6,3 százalékkal nőtt, amelyet korrigálva a dohánytermékek inflációjával is 2,2 százalékos lehetett a forgalomnövekedés.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

A kérdés, hogy ez a növekedés meddig tarthat, hiszen a cigaretta ára tavaly decemberben már hetedik hónapja gyorsult éves bázison és a tervezett különadók még erre is rátehetnek egy lapáttal.