A Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 103,4 millió fizetést bonyolítottak az idei harmadik negyedévben, amely így első alkalommal lépte át a 100 milliós szintet egy negyedév alatt.

A vásárlások értéke 725 milliárd forintot tett ki, egy kártyás fizetés átlagosan 7015 forint forgalmat generált. Az átlagos fizetési érték meghaladja az előző két negyedévit és az egy évvel korábbit is, de a tavalyi év végit a karácsonyi szezon miatt már nem.

A kártyás fizetések számának növekedése a fizetési kultúra emelkedése irányába hat, a készpénzfelvételek száma is emelkedett a vizsgált időszakban. A magyarok 1702 milliárd forint értékben vettek fel pénzt, amely jócskán meghaladja az elektronikus fizetések összértékét. Ez kisebb ugyan az előző negyedévi értéknél, azonban éves bázison 6,6 százalékos emelkedés. A készpénzfelvételek száma 26,5 millió volt, amely kismértékű csökkenés 2014 hasonló időszakához képest. Így az egyszerre felvett pénz mennyisége emelkedett: a harmadik negyedévben több mint 64 ezer forintot tett ki.

A készpénzforgalom növekedését nem csak a kivételek száma és értéke, hanem az teljes forgalomban lévő állomány alakulása is jól jelzi. A legfrissebb adatok szerint 4228,4 milliárd forint szerepel az MNB mérlegében készpénz formájában.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

Az MNB adatai szerint 2015 harmadik negyedévében a pénzforgalmi szolgáltatók 10,4 millió fizetési számlát vezettek, a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma 8,9 millió volt. Folytatódott az érintőkártyák számának jelentős, közel 8 százalékos bővülése az előző negyedévhez viszonyítva, a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, 4,5 millió kártya rendelkezik ezzel a funkcióval.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma kismértékben tovább emelkedett, meghaladta a 80 ezret. Az elfogadóhelyeken üzemelő pos-terminálok 99 ezret elérő száma gyakorlatilag stagnált, az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma viszont 8 százalékkal bővült, a pos terminálok mintegy 60 százalékánál lehet már érintőkártyákkal fizetni. Csekély mértékben visszaesett viszont az internetes elfogadóhelyek száma, a harmadik negyedévben közel 7400 ilyen elfogadóhely volt.