A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Mendrey László elnök a Napi Gazdaságnak elmondta, igazolódtak a korábbi félelmek a pedagógus-életpályamodell bevezetésével kapcsolatban. Bár az alapfizetés a tanárok csaknem 100 százalékánál nő, a jövedelem a kötelezően ellátandó alapfeladatok megnövekedésével, a pótlékok és a túlórák díjazásának elhagyásával akár több tízezer forinttal is csökkenhet, miközben a pedagógusi munka minősége is romolhat.

Mendrey a korábbi fizetések csökkenésére példaként említette azt az alsó tagozatos pedagógust, akinek szintén pedagógus párja hosszú távú betegsége miatt korábban helyettesítőként dolgozhatott, így a heti 25, havi 100 óra helyettesítéssel akár nettó 50-60 ezer forinttal többet haza is vihetett. Erre a jogszabály-módosítás miatt már nincs lehetőség, a helyettesítést nem fizetik meg túlóraként.

Az iskolában kötelezően megnövelt óraszám a pedagógusi munka kontraproduktivitását eredményezheti, ahogy az "irreálisan" megnövekedett egyéb munkaterhek is. Mendrey a többletterhek kapcsán említette, hogy ettől az évtől 30 napnyi túlórát, azaz nagyjából 6 hétnyi többletmunkát lehet kiosztani térítés nélkül. A helyettesítési pótlék elhagyásával a 7, az új jogszabályban rögzített, megmaradt pótlékot tól-ig értéken határozza meg a jogszabály, a PDSZ-hez érkező panaszok szerint azonban mindenhol az alsó határ a mérvadó.

A tankönyvellátás körül sem oldódtak meg maradéktalanul a korábban jelzett problémák. Információink szerint van olyan iskola, ahol egy évfolyam különböző osztályaiban más tankönyvből tanulnak a gyerekek az egységes megrendelések ellenére.