Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarázatként hozzátette, hogy az Európai Bizottság a vállalati fejlesztéseknél kizárólag visszatérítendő támogatási formát szorgalmazott, a magyar tárgyalófél viszont a hazai cégek tőkehiányos helyzete és vállalkozási mérete miatt ezzel nem értett egyet. Végül kompromisszumos megoldás született az egyeztetéseken, a támogatások egy részét nem kell majd visszatéríteni az igénylőknek.

A helyettes államtitkár kitért a turisztikai beruházásokat érintő változásra is, amely szerint a kereskedelmi szálláshelyek és a welness-létesítmények kizárólag csak visszatérítendő beruházási támogatást kaphatnak a jövőben.

A tervek szerint az év végéig véglegesítik a fejlesztési programot, elfogadják az úgynevezett szakaszolt, valamint a nagyprojektek listáját is.

A 2013-ig tartó uniós pénzügyi ciklus támogatási összegének eddigi felhasználására és közölte, hogy a rendelkezésre álló 7000 milliárd forintból eddig 6100 milliárd forint kifizetése történt meg. Az idén különösen felgyorsult a felhasználás: eddig 105 százalékosan teljesítettek, 1076 milliárd forint támogatást fizettek ki a beruházásokhoz - derült ki Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szavaiból.