Öt órára megtelt a Várkert Bazár előtti rész a Lánchíd és az Erzsébet híd között, a két híd között végig álltak emberek - számolt be az Index.

Az Oktatási Szabadságot csoport által szervezett eseményen ezután kezdődtek a beszédek. Az egyik szervező, Berg Dániel a CEU hallgatója rögtön Áder Jánosnak üzen: "minden politikus életében vannak olyan pillanatok, amikor megmutathatja, hogy közszolga, nem pártpolitikus, hanem államférfi". Azt kéri persze, hogy az államfő ne írja alá a CEU-törvényt. A tüntetés nemzetközi jellegét jelzi, hogy angolul is elmondja ugyanezt.

A szervezők és tiltakozók szerint a felsőoktatási törvény módosítása ellehetetleníti a Közép Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését, ezért azt kérik Áder János köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés által kedden megszavazott törvényt ne írja alá, hanem küldje vissza a parlamentnek újratárgyalásra, vagy az Alkotmánybíróságnak alkotmányossági felülvizsgálatra.

A rendezvény kezdetén a tiltakozók nagyrészt megtöltötték a Duna-part Várkert bazár előtti szakaszát, a Lánchídtól az Erzsébet hídig. A demonstrálók közül volt aki nemzetiszínű, illetve uniós zászlókat lobogtatott, mások "állítsuk meg Orbán Viktort" feliratú molinókat, táblákat tartottak a magasba, a "CEU-val vagyunk" kitűzőket viseltek, illetve többen azt énekelték: "Áder János, Áder János ébredj fel, ébredj fel!" Egy nagyobb molinón a "Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok" felirat volt olvasható, és több kisebb lapon is ez a szöveg állt - írta az MTI.

Hamar véget értek a beszédek, alig pár percig tartottak. Majd fél hattól a szervezők felszólítására mindenki elindult a Parlamenthez. A menet a " Miért féltek az oktatástól? " feliratú molinó mögött indult el, a tervek szerint a CEU Nádor utcai épületének érintésével a Parlament elé.

A szervezők szerint végül nyolcvanezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a tüntetésen. Majd 19 óra 22 perckor bejelentették a tüntetés végét.

Az egyik szervező azt is bemondta, hogy szerda este a civilekről szóló törvény miatt szerveznek tüntetést.

Minden hiába?

Az mno.hu-nak az államfőhöz közel álló forrásai szerint a köztársasági elnök jogi szakértői nem találtak fogást a törvényen, így Áder János alá fogja írni a jogszabályt, de a lehető legkésőbbi időpontban.

Üzenni akarnak

Az országgyűlés kedden szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené a Soros György által alapított egyetem budapesti működését.

Eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

Áder János köztársasági elnöknek pedig hétfőig van lehetősége arra, hogy a törvényt aláírja, visszaküldje vagy az Alkotmánybíróság elé küldje. A mai tüntetés résztvevői azt üzenik az államfőnek, hogy ne írja alá a jogszabályt.