Csütörtökön a kötvényaukción az ötéves állampapír átlagosan 2,3 százalékos hozam mellett fogyott el, és ha tartós marad ez a kamatszint, az államnak már egyáltalán nem kell kamattámogatást nyújtania az úgynevezett otthonteremtési támogatással nyújtott lakáshitelekhez - írta a lap.

A 2012-ben startolt otthonteremtési kamattámogatásos hiteleknél az állam az ingatlan típusától és a gyerekek számától függően a referenciakamat 50-70 százalékát nyújthatja támogatásként, de ha 6 százalékosra süllyedt a kamat, már nem fizet többet. A hitelintézetek pedig legfeljebb a referenciahozam 130 százalékát 3 százalékponttal meghaladó kamattal adhatják a lakáshiteleket, vagyis 2,3 százalékos hozamnál már támogatás nélkül sem lehet 6 százalékosnál magasabb a kamat. Az egyéves kamatperiódusú kölcsönök után már nem fizet az állam egy fillért sem, az ezek referenciakamatául vett állampapírhozamok ugyanis már tavaly szeptemberben a kritikus 2,3 százalékos szint alá süllyedtek.

Az ötéves hitelek után is minimális már a hozzájárulás, a most októberben felvett hitelekre mindössze 35 bázispont lehet, vagyis egy tízmillió forintos támogatott lakáshitel jelenleg évente 35 ezer forintjába kerül az államnak.

A korábbi támogatott lakáshitelek után is van még azonban fizetni való kamattámogatás, és ennek mértéke a mai napig jóval nagyobb. A csökkenő kamatkörnyezet azonban e hiteleknél is folyamatosan mérsékli az állami kiadásokat: 2011-ben például a jelzáloglevél-forrású hitelek kamatát még 52 milliárd forint fölötti összeggel kellett támogatni, tavaly már csupán 33,67 milliárddal. A kiegészítő kamattámogatásoknál az állami hozzájárulás mértéke ugyanez idő alatt 24 milliárdról 11 milliárd forintra csökkent.

Mindez a költségvetés tervezésében is látszik, évek óta 120-130 milliárd forint körüli összeg megy el egyéb lakástámogatásokra, az idei költségvetésben is 128 milliárd forintot terveznek elkölteni, a jövő évi költségvetésben viszont már csak 104 milliárddal számolnak - olvasható a Világgazdaságban.