Egységesedő és az eddiginél alacsonyabb víztarifákra számíthat a lakosság. Megszűnhetnek azok az egyenlőtlenségek, amelyek abból adódnak, hogy a háztartásokat ma még eltérő költségek, ezért eltérő árak mellett lehet vízzel ellátni. Csökken a lakosságnak a közműszolgáltatások igénybe vétele miatt kiadása is. A víziközmű-szolgáltatás díjait a MEKH javaslatának figyelembevételével hirdeti majd ki rendeletben a miniszter. A javaslat kidolgozása tart - írta a lap.

A tarifák kiegyenlítése és csökkentése azonban keresztfinanszírozáshoz vezethet, és nem tükrözik majd a tényleges költségeket. Márpedig nem fogják. A Világgazdaság ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztályán hangsúlyozták: a víziközmű törvényben kiemelt szerepe van a szolidaritás elve érvényesítésének. Eszerint társadalmi léptékben hasznos és támogatandó az az árképzés, amely a szolgáltatás díjaira ható eltérő adottságokat részben vagy egészben kiegyenlíti és célja, hogy a kedvezőtlen költségszint mellett működtethető víziközmű-rendszerrel rendelkező településeken kedvezőbb áron nyújtson víziközmű-szolgáltatást. A tervezett intézkedés emellett biztosítja az alaptörvényben rögzített, az egészséges ivóvízhez való jogot.

Az egységes tarifák mellett azonban kevesebbet takaríthatnak meg az egyébként is kevesebbet fogyasztó, kis jövedelmű háztartások. Kifejezetten éppen azok járhatnak jól, akik - ahogyan más javakból is - vízből is többet használnak. (Az olcsóbb medence-fűtés mellé most olcsóbb vizet is kaphatnak.) Az NFM szerint azonban ez nem probléma: a rezsicsökkentés eredményeinek megtartása mellett a kormány kiemelt célja a kiszámítható közszolgáltatások és az ellátásbiztonság megteremtése, fenntartása és a szükséges jogi háttér biztosítása.