Egy amerikai bírósági döntés másfél milliárd dollárnyi másfél évtizede besült argentin adósság visszafizetését tette kötelezővé, míg a magyar Kúria határozata nyomán a lényegében szintén behajthatatlan devizahitelek ügyének megoldása kapott egyfajta jogi keretet - írja az FT összefoglalójában. Egyelőre nem világos, milyen hatása lesz mindennek a bankrendszerre, ugyanis a legfelsőbb bírói testület meglehetősen tág teret adott a kormánynak a cselekvésre.

Magyarországon 3-4 ezer milliárd forint (15 milliárd dollár) értékű devizahitelt törlesztenek az adósok, ami a GDP 13,4 százaléka - emlékeztet a brit pénzügyi lap. A kölcsönök negyede behajthatatlan volt az elmúlt év végén - derült ki az MNB adataiból. A kormány fel akarja számolni a külföldi devizában felvett lakáshiteleket.

Az elmúlt négy évben két intézkedést hozott: a végtörlesztéssel adott árfolyamon, 30 százalékos diszkonttal lehetett letudni a devizahiteleket, az árfolyamgáttal pedig eltolta az árfolyamváltozások hatásának érvényesítését. A bankok 1,7 milliárd dollár (1,25 milliárd euró) kiadást voltak kénytelenek elkönyvelni.

Nem elég

Ez a két intézkedés azonban messze nem bizonyult elegendőnek, számos adós nem volt hajlandó vagy nem volt képes élni ezekkel a lehetőségekkel, és arra vár, hogy kedvezőbb feltételekkel szabadulhasson meg devizahitelétől. Jelenleg 300 ezer ilyen adósság visszafizetésére várnak a bankok.

A bankok nagy szerencséjére a Kúria kimondta: nem volt inkorrekt a részükről annak feltételezése, hogy ügyfeleik tisztában vannak a devizaárfolyam-változások kockázatával, feltéve, hogy világos tájékoztatást adtak erről. A gond az, hogy senki sem követelte meg a pénzintézetektől, hogy meggyőződjenek a hitelfelvevők ez irányú tájékozottságáról. Ez élesen ellentétes például a lengyel gyakorlattal, ahol nyilatkozatot írattak alá a devizahitelt felvevőkkel arról, hogy tisztában vannak a kockázatokkal.

Emellett a bankoknak számolniuk kell azzal, hogy a legfelsőbb bírói testület elítélte az egyoldalú kamatváltoztatásokat, ha azokat nem kötötték szigorú feltételek teljesítéséhez, továbbá nem tekinti az ilyen hitelezésen belül önálló szolgáltatásnak a devizaátváltást, ezért az ennek költségét fedező vételi és eladási árfolyamok alkalmazását inkorrektnek minősítette.

Mennyi lesz a cech?

A Kúria döntése meglepően puha volt, ami jó a bankoknak - írta ügyfeleinek szóló feljegyzésében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Nem foglalkozik a kamat meghatározásával kapcsolatos bizonytalansággal a szerződésekben, ám ennek ellenére jelentős teret ad az alsóbb szintű bíróságoknak és a kormánynak a megállapodások módosítására.

Bizonytalan, hogy a hitelek mekkora részének leírására kényszerítik rá a bankokat. A Nomura becslése szerint ha vissza kell fizetniük a devizaárfolyamokkal kapcsolatos túlfizetéseket, akkor 200-200 millió eurós (60-90 milliárd forint) cechhel szembesülnek, ha azonban szélesebbre szabják a hitelelengedési kötelezettségeket, akkor ez az összeg felmehet 2-3 milliárd euróra (600-900 milliárd forint). Ez jóval meghaladná a portfolio.hu 379 milliárd forintos (1,23 milliárd euró) becslését - emlékeztet az FT.

Ketyeg

Aggaszthatja a bankokat, hogy a kormánypárt olyan jogszabállyal fenyegetőzik, amely visszamenőleges hatállyal kötelezné a pénzintézeteket az árfolyamrés visszafizetésére. Így értelmezi az FT Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kijelentését, miszerint az adósoknak mindent vissza kell kapniuk, amit a bankok inkorrekt módon szedtek be tőlük.

A kérdés megoldása ugyanakkor kulcsfontosságú a magyar gazdaság szempontjából, ugyanis miután a magyar háztartások és vállalatok adósságának 60 százaléka devizahitel, az ország idei bruttó külső finanszírozási terhe nagyon magas, eléri a GDP 50 százalékát - derül ki a Rabobank nemrégiben megjelent jelentéséből. Ha szembe állítjuk az április végi 49 milliárd dollárnyi devizatartalékot a 15 milliárd dollárnyi esedékes devizában ketyegő jelzáloghitellel, akkor megállapíthatjuk, hogy Magyarország erősen sérülékeny, nagy bajba kerülhet a globális finanszírozási környezet romlása esetén.