Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Évente 2-300 új HIV fertőzöttet regisztrálnak, 2015-ben 11-en, 2016 első felében már 8-an haltak meg a fertőzés utolsó stádiumaként kialakuló, szerzett immunhiányos tünetegyüttesben, AIDS-ben. Becslések szerint legalább négyezer hazai HIV-pozitív beteg lehet, az érintettek több mint fele nem tud az állapotáról, így továbbadja a vírust, ráadásul a saját életesélyeit is rontja.

Magyarországon idén, június közepéig 100 esetet regisztráltak az ESzSzK-ban, jelenleg 1700 HIV fertőzött él itthon, több mint 90 százalékuk rendszeres kezelésben részesül. Mivel a HIV fertőzés akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, a felderítetlen esetek és HIV szűrések alacsony száma miatt minden évben 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS stádiumban kell kezelni a betegeket.

Kialakult AIDS-betegséggel 2016 első felében az előző évihez hasonlóan 20 esetet regisztráltak - sorolta a friss számokat az infektológus, aki nagyon hibának nevezte, hogy ilyen kevés szűrést - évi 80 ezer - végeznek Magyarországon. A HIV-szűréseket sokkal szélesebb körben kellene kiterjeszteni, a szexuálisan aktív, több partnerrel rendelkező felnőtteknek például évente ajánlott a vizsgálaton való részvétel - jegyezte meg Szlávik.

Ezért kell időben szűrni

Ma már a HIV-pozitivitás nem jelent halálos ítéletet, az időben megkezdett kezeléssel a páciensek teljes, a HIV-negatívokkal azonos hosszúságú életet élhetnek - mondta Szlávik János. A fertőzést nem adják tovább, sőt gyermeket is vállalhatnak. A gyermekek a méhben, a szülésnél, illetve a szoptatásnál fertőződhetnek meg a vírussal, ezért a HIV-pozitív várandósok gyermekeit gondozásba veszik addig, amíg ki nem derül, hogy megfertőződtek-e, vagy nem. Szlávik szerint a kötelező szűrést érdemes lenne a terhesek között is bevezetni.

A HIV-teszt az olcsó vizsgálatok köz tartozik, a hagyományos vérvételen kívül ma már gyorstesztek is rendelkezésre állnak, van olyan teszt, amely a fertőzéstől számított két héten belül már eredményt mutat. Az anonim vizsgálatok ingyenesek és könnyen elérhetők, Budapesten a Szent László kórházban délutánonként, az ÁNTSZ-nél, vidéki centrumokban és a különböző rendezvényhelyszíneken is elvégeztethető a vizsgálat ingyenesen. Egyes gyorstesztek külföld patikai forgalomban is hozzáférhetők, Magyarországon ehhez jogszabály-módosításra lenne szükség - jegyezte meg Szlávik János.

A szűrés kiterjesztését Szlávik szerint az is indokolja, hogy idén nyáron az itthon korábban nem érintett rizikócsoportokban is megjelentek a HIV-pozitív egyének, hazai droghasználók, férfi és női prostituáltak között is találtak fertőzötteket. Új tendencia, hogy a HIV-pozitívak között egyre több a nő, közöttük öt év alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma.