Sólyom László MTI által is idézett szavai szerint az alkotmányos kultúra hanyatlik, a kormánytöbbség "szinte naponta változtatja az alkotmányt, és rendeletekbe illő apróságokkal, rendelkezésekkel tölti fel".

A volt Ab-elnök  a portálnak nyilatkozva úgy vélte, két fontos döntés előtt áll a testület. A választási eljárási törvényről, azon belül is elsősorban a regisztrációról, továbbá az alaptörvény átmeneti rendelkezésekről szóló döntések meghatározzák "a magyar alkotmányosság és az Alkotmánybíróság sorsát".

Sólyom László szerint ha az Ab átengedi a választási regisztrációt, "nincs sok értelme a létezésének". A testület szerepét tekintve az, hogy megsemmisíti-e ezeket a törvényeket, "az utolsó határ, az Alkotmánybíróság vagy felvállalja az igazi hivatását, vagy nincs sok értelme a létezésének".

Az Alkotmánybíróság első elnöke kijelentette azt is, hogy "az egyszínű alkotmánybíró-jelölés nem helyes". Rossz gyakorlat, hogy aktív politikusok lesznek alkotmánybírók (mint például tavaly a fideszes Balsai István, most a KDNP-s Salamon László), és szerinte egy időben a mostani kormánypártok is ezen az állásponton voltak - olvasható a hírportálon.