Azután, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szerdai New York-i sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságok Röszkénél könnygázt és vízágyút használtak a migránsokkal szemben, többen hasonló véleményüknek adtak hangot.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is megdöbbenését fejezte ki szerdán amiatt, hogy Magyarország visszafordítja a menekülteket, és vízágyúval, könnygázzal akadályozza bejutásukat az Európai Unióba. Az UNHCR számára rendkívül megdöbbentő és elszomorító látni, hogy vízágyúval és könnygázzal akadályozzák meg szíriai menekültek bejutását az Európai Unióba, köztük gyermekes családokat, amelyek már olyan sokat szenvedtek - hangzik a szervezet nyilatkozata.

António Guterres főbiztos arra kéri a magyar hatóságokat, hogy biztosítsanak akadálytalan bejutást az embereknek, mivel a háború és üldözés elől menekülnek. Ellentmond az UNHCR ajánlásainak az a magyar politika, hogy visszaküldik Szerbiába a menekülteket, noha Szerbia nem képes megbirkózni a jelenleg beáramló, nemzetközi védelemre szoruló emberek tömegével - idézi az MTI a főbiztosságot.

Az ET főtitkára magyarázatot vár Orbántól

Az Európa Tanács főtitkára magyarázatot kért a migránsválság miatt elfogadott magyar törvénymódosításokra. Thorbjorn Jagland levélben kérte Orbán Viktort, hogy adjon magyarázatot a múlt héten elfogadott törvénymódosításokra.

"Írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy magyarázatot kapjak az új jogszabályokra és gyakorlati alkalmazásukra" - mondta Jagland a Reutersnek adott interjújában. "Az embernek nincs joga illegálisan átlépni egy határon. Joga van azonban a tisztességes eljáráshoz, ahhoz, hogy a saját nyelvén szólhasson, és hogy megértse, mi folyik a bíróságon" - tette hozzá Jagland. Magyarországnak kötelessége megvédeni azokat, akiknek védelemre van szükségük. Nem lehet egy határt teljesen lezárni. Ez egy hatalmas visszalépés Európa részéről.

A német védelmi miniszter szerint elfogadhatatlan a magyar fellépés

Elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva.

"Ez elfogadhatatlan és ellentétes az európai szabályokkal. Ezért nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásához. A menekülteknek joguk van a tisztességes bánásmódhoz. Ez olyan dolog, amelyről sokat kell még vitatkoznunk Európában" - jelentette ki a tárcavezető.

Leyen elmondta, hogy a migrációs nyomás hatalmas kihívást jelent Németország számára, de a kormány eltökélt, hogy mindeninek menedéket biztosít, aki arra valóban rászorul. Kérdésre válaszolva a német védelmi tárca vezetője kijelentette: Angela Merkel német kancellár tíz napja nem azt mondta, hogy mindenkit szívesen lát, hanem egyértelműen azt, hogy Németország a háborús menekülteket és azokat kész befogadni, akik valóban rászorulnak a politikai menedékre.

A miniszter szerint Németország nem lezárta, hanem ellenőrzés alá vonta határait, hogy helyreállítsa a rendet a nagy számú menekült beáramlása nyomán, és el tudja osztani őket a tartományok között. Rámutatott, hogy a Bundeswehr jelenleg 20 ezer főt kész elszállásolni laktanyáiban és ezt a számot a későbbiekben 45 ezerre tervezi növelni. Mint mondta, a német hadsereg a rendőri feladatok ellátásán felül kész kivenni részét a probléma logisztikai kezeléséből.

Szerbek is felháborodtak

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter a "leghatározottabban" tiltakozott szerdán amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé vált migránsok ellen a két ország közös határán. A tárcavezető Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami televíziónak, és kijelentette, hogy Magyarországnak ehhez nincs joga. A vízágyú hatása "átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene".

Aleksandar Vucic szerb kormányfő azzal vádolta Magyarországot, hogy brutális és nem európai módon bánik a migránsokkal a két ország határán, és az Európai Unió közbelépését sürgette. "Ha az Európai Unió nem reagál, meg fogjuk találni annak a módját, hogy megvédjük határainkat és az európai értékeket is" - mondta az amerikai látogatáson járó Vucic.

A szerb kormányfő felszólította Magyarországot, hogy többet ne lőjön be könnygázt a szerb állam területére, és azt mondta, hogy a kérdést John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatandó szerdai tárgyalásai során is napirendre akarja tűzni - írja az Index az MTI-re hivatkozva.

Szijjártó Péter közlése szerint a röszkei határátkelőhelynél a magyar rendőröket brutális támadás érte Szerbia területéről, természetes, hogy a magyar rendőrök megvédték magukat és megvédték Magyarország területét. Ha a szerb rendőrség megakadályozta volna a magyar rendőrök ellen indított támadást, nem került volna sor az erőszakos eseményekre, mondta.