Új programot indít a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány a dél-dunántúli és észak-alföldi régióban, ahol több százezer dollárt fognak szétosztani civil kezdeményezések között. Erről Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány nemrég kinevezett szóvivője beszélt a portálnak. A projekt részeként új irodák nyílnak Pécsen és Debrecenben is.

A két említett városban megállapodtak egy-egy civil szervezettel, amelyek az elmúlt hónapokban felmérték, melyek a legnagyobb, szegénységből adódó problémák a saját régiójukban. A napokban ki is írják a pályázatokat lakhatási, oktatási, egészségügyi és mindenféle, szegénységgel kapcsolatos témákban.

Kisebb léptékű projekteket szeretnének támogatni, egyenként legfeljebb 12 ezer dollárral (3 millió forinttal).

A két központ nem irodaként, hanem közösségi térként fog működni, ahol a helyi civilek maguk köré gyűjthetik a környékbeli kezdeményezéseket és segíthetik őket. Az alapítványnál úgy látják, hogy a szegénység mellett a másik legnagyobb probléma, hogy szétestek a helyi közösségek, nincs köztük párbeszéd és bizalom.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a helyi közösségek karolják fel az ügyeket. Ha valakinek tűzifára van szüksége, akkor ne az legyen, hogy odaviszik teherautóval, hanem fogjon össze az utca, és nézzenek rá a nélkülöző idősekre" - idézi az Abcúg.hu Csontos Csabát.

Csontos szerint a vidéki civil szervezeteknek folyamatosan szűkül a mozgásterük, "az államtól egyre kevesebb segítséget kapnak, és EU- s forrásokhoz is leginkább akkor juthatnak hozzá, ha együttműködnek az önkormányzattal.