Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Továbbra is nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy pontosan mekkora összeget fordíthat vidékfejlesztési elképzelései megvalósítására a szaktárca. Az elmúlt hónapokban folytatódott az agrárium versenyképességét segítő támogatásokról való lemondás, illetve nőtt a befejezetlen beruházások miatt visszafizetendő összeg is. A kormányváltás óta többször is elhangzott, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból mindössze 200 milliárd felhasználásáról dönthet az új vezetés. Az összeg egy részét már fel is használták a tavasszal és nyáron indított jogcímeknél. A közlések szerint ennél nagyobb mozgástere csak akkor lesz a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, ha a kedvezményezettek nem tudják megvalósítani a támogatásból tervezett beruházásaikat, és lemondanak arról. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal lapunk érdeklődésére egyelőre nem közölt pontos adatokat a még felhasználható összegről, válaszában annyit jegyzett meg, hogy ez folyamatosan változik, és függ a támogatási határozatokkal lekötött összegektől, a visszafolyt pénzek nagyságától.

A legtöbb fejlesztési támogatást az ÚMVP egyes tengelyében pályázhatták meg a termelők az elmúlt években. Az MVH a múlt év végén közel 300, összesen 40 milliárd forint támogatási határozattal rendelkező kedvezményezettet keresett meg a kérdéssel, hogy kívánnak-e élni a támogatással. A tavaszi adatok szerint csak az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél mintegy 15 milliárd forint értékben döntöttek a visszaadás mellett. Az elmúlt hónapokban továbbra is elsősorban az egyre nehezebb likviditási helyzetű állattartók részéről érkeztek kérelmek. Az MVH legfrissebb adatai szerint az egyes tengely beruházási jogcímeinél összesen 7,6 milliárd forintnyi támogatást mondtak vissza. Az összeg negyedéről az állattartó telepek állatjóléti és környezetvédelmi célú korszerűsítési, 4,8 milliárd forint értékben pedig a gépbeszerzési jogcímnél mondtak le a termelők.

Tavaly június óta 125 esetben mondták vissza a támogatásokat a kedvezményezettek, legtöbbször a mezőgazdasági termékek értéknövelő támogatásainál (az élelmiszer-ipari fejlesztésekről), illetve a Leader-támogatásoknál. Források ugyanakkor nemcsak az el nem indult beruházások miatt szabadulhatnak fel az ÚMVP-ben. Az utóbbi időben a válság idejére adott könnyítések ellenére nőtt a megkezdett, de meg nem valósított beruházások miatt visszakövetelt összeg is. Az MVH adatai szerint csak az ÚMVP egyes tengelyében mintegy 6,5 milliárd forint "szabadult fel" emiatt.

 

Visszamondott ÚMVP-támogatások 2010. június óta
JogcímLemondási esetszám
Mezőgazdasági utak fejlesztése1
Öntözés, melioráció és területi vízgazdálkodás12
ÉLIP51
Szaktanácsadás (nem beruházási jogcím)3
Erdészeti gépbeszerzés3
Falumegújítás3
Turisztikai tevékenységek ösztönzése1
Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztése5
A vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítása és működtetése1
Leader45
Összesen125
Forrás: MVH