A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A belföldi vendégek 1,026 millió vendégéjszakát, a teljes forgalom 49 százalékát adták a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 1,6, az éjszakáké 3 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, a KSH adatai szerint a vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. Hegedűs Attila, a BDO szakértője szerint ebből korai lenne komolyabb következtetéseket levonni a főszezonról, hiszen még tartott a tanév és a futball Eb is a fotelhez szögezte a családfőket. A nyári Balatonról ugyanakkor már érkeztek jelzések, hogy bár sokan választották, nem volt tumultus − kérdés, ez milyen foglaltságot jelent.

Az utasok jó része, összehasonlítva a balatoni 3-4 csillagos szállodák kínálatát, sokszor inkább a horvát tengerpart mellett dönt − mondta lapunknak Fináczy Dóra, a Travelo.hu ügyvezető igazgatója. Meglehet, hogy a teljes költésben a tengerparti tartózkodás összességében drágább, ám a vonzereje nagyobb (sokan úgy spórolnak, hogy egy hét helyett 5-6 éjszakát foglalnak).

A szakértők szerint nagy kérdés, hogy a belföldi vendégek mennyire térnek majd vissza ősszel a hagyományos hétvégi wellnessprogramokhoz. Az előzetes foglalások megindultak a Travelónál, de még korántsem dőlt el, milyen is lesz a szezon. Hegedűs Attila szerint szinte bizonyos, hogy a mai tendenciák miatt − kuponozás, csekély forgalom − konszolidáció vár a vidéki szállodapiacra.