Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az önkormányzati adósságok rejtett átütemezése a nagyobb települések részéről folyamatos, egyedi kormányengedéllyel újabb hiteleket vehetnek fel, hogy a régieket törleszteni tudják − mondta a Napi Gazdaságnak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Ezen belül egyes települések − "horribile dictu" − devizahitelre is jogot kaptak, például Hódmezővásárhely − tette hozzá Molnár.

A szeptember 2-án időközi polgármester-választást tartó önkormányzat nagyjából 20 milliárd forint adósságot görget maga előtt, az időközi választás előtt több jogcímen jelentős, a városvezetés szerint nagyjából 1,7 milliárdos állami támogatást tehetett zsebre. Ezek egyike egy 500 millió forintos rendkívüli támogatás volt. Egyes "baráti városok" ilyen típusú támogatása nem új keletű megoldás, Molnár emlékeztetett arra, hogy hasonló "egyedi apanázst" kapott nemrég Debrecen is és szerinte Pécsnek is juthat egy kisebb szelet. A másik oldalon ugyanakkor a bedőlő önkormányzatok száma rekordot dönthet idén, főleg kisebb községek, városok juthatnak ilyen sorsra.

Az adósságátütemezés nem megoldás

Az önkormányzati adósságok helyzetét alaposan átírja majd az új feladatellátási törvény, az önkormányzati feladatok jelentős része állami lesz. Ennek során az elvett feladatokkal együtt elveszik az azokhoz tartozó normatívákat is, valamint a helyi adók egy részét központosítják, illetve az szja helyben maradó részét is elvonják. Ugyanakkor az iparűzési adó a településeknél maradhat. A GKI következtetése szerint a jövőben a kis városokra, településekre sötét jövő vár. Mivel a megyei önkormányzatokat nem számítva az eladósodottsági sorrendben a 25 legnagyobb adósé az adósság fele, 99 önkormányzaté pedig a háromnegyede, az adósságteher önkormányzatonkénti szabadon rendelkezésre álló forrás mutatója a nagyobb önkormányzatoknál javulhat. Az adósságok átütemezése egyébként nem oldja meg a gondokat, mert gyakorlatilag egy évre előre sem lehet tervezni az önkormányzati szektorban − mondta Molnár.

A megyei önkormányzatokat nem számolva, de a fővárosit figyelembe véve a városok, települések 2009-ben (ez egyelőre a legfrissebb kutatási adat) 3560 milliárd forintból gazdálkodtak és összesen 385 ezer főt foglalkoztattak − olvasható az intézet legutóbbi elemzésében. Az már biztos, hogy az önkormányzatok helyzete rosszabbodott − mondta Molnár, miután a központi költségvetés 2010−2012 között folyamatosan csökkentette az önkormányzati feladatok finanszírozására szolgáló forrásokat, amit némileg elfed az, hogy az uniós támogatású fejlesztésekkel együtt a teljes forrás volumene nem csökkent. Csakhogy ezekből az összegekből csak fejlesztésekre lehet költeni, folyó működésre nem. A folyamatokat látva a szakértők egyetértenek abban, hogy nem az a kérdés, hogy idén mi lesz az önkormányzatokkal, hanem hogy 2013-ban milyen sors vár rájuk.