Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az EU 272 NUTS-2 szintű régiójának több mint felében csökkent legalább 0,5 százalékponttal a munkanélküliségi ráta 2013-hoz képest - a jó hír az, hogy mind a hét magyarországi régió ebbe a klubba tartozik, sőt. Mindezzel együtt egyetlen hazai régió sincs ott a legkisebb munkanélkülséggel bírók között, de szerencsére a lista másik végén sem szerepelnek magyarországi körzetek.

Az EU-ban a legkisebb, 2,5 százalékos munkanélküliségi rátával Prága körzete és a németországi Oberbayern (Felső-Bajorország) büszkélkedhet, illetve további négy német régió áll még 3 százalék alatt. A legnagyobb munkanélküliséggel sújtott régiók a legjobbakban mért ráták több mint tízszeresét (!) produkálják, 30 százalék körüli értékekkel, a legrosszabb helyzet (34,8 százalék) a spanyolországi Andalucia (Andalúzia) régióban mutatkozik.

Kép: Napi.hu

EU-szerte 54 régió bírt a 10,1 százalékos uniós átlag legfeljebb felét elérő munkanélküliségi rátával: ide - 23 német, 16 brit, 6 osztrák, 3-3 belga és román, valamint 1-1 cseh és olasz mellett - egy magyar térség is bekerült, mégpedig Nyugat-Dunántúl. Itt 3,1 százalékponttal csökkent 4,6 százalékra az állástalanok aránya. A többi hazai régióban is számottevő, jobbára bőven 2 százalékpont feletti csökkenés történt, az országos átlag 2,5 százalékponttal 7,7 százalékra mérséklődött, nem kis részben a közmunkaprogramnak betudhatóan, de a statisztikára a külföldön munkát vállalók is pozitívan hatnak. (Az idén az elemzők a munkanélküliségi ráta további csökkenését várják.) A Dunától keletre eső területek 9-11,8 százalék közötti munkanélküliségi rátája ugyanakkor majd kétszerese a közép-magyarországi és a dunántúli 6 százalék körüli értékeknek.

Van, ahol a fiatalok kétharmadának nincs munkája

Szinte már közhely, hogy a fiatalok relatíve sokkal rosszabb helyzetben vannak a munkaerőpiacon. Esetükben a munkanélküliségi ráta - a 15-24 éves korosztályra vonatkozóan - az EU-ban megközelítette a 22 százalékot, ami az említett uniós átlag bő kétszerese. A regionális különbségek is jelentősebbnek mutatkoznak: a legalacsonyabb értéket ebben az esetben is Oberbayern produkálja (3,7 százalék), majd további három német régió jön legfeljebb 5 százalékos aránnyal, míg a lista másik végén elképesztő számokkal egy görög és egy spanyol körzet áll. Ipeiros régióban a fiatalok 69,8 százaléka, Ceutában 67,5 százaléka van munka nélkül. Az Eurostat összeállítása hozzáteszi: az EU régiónak több mint felében a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája legalább a duplája a "normál" átlagnak.

Magyarországon valamivel az EU-átlag alatti, 20,4 százalék a fiatalok munkanélküliségi rátája. A legrosszabbul itt is a Dunától keletre eső régiók teljesítenek 25-29 százalék közötti értékekkel, míg a Dunától nyugatra 15-16 százalékos értékekkel lehet találkozni.

A munkanélküliek fele legalább egy éve nem talál állást

A tartós munkanélküliek aránya - vagyis azok súlya az állástalanok között, akik legalább 12 hónapja nem találnak munkát - 49,3 százalékon állt az EU-ban 2014-ben. Itt szintén jelentős eltérések mutatkoznak a régiók között. A legalacsonyabb arányt a svéd Övre Norrland (14,8 százalék) és a román Bucuresti-Ilfov (15,9 százalék) mutatta fel, amit további hat svéd régió követett. A lista másik végén hat görög régió áll, bőven 70 százalék feletti arányokkal.

Magyarország e téren valamivel jobban áll, mint az EU-átlag, 47,5 százalékos értékkel - ez 1,1 százalékponttal kisebb a 2013-asnál. A tartós munkanélküliek aránya Közép-Magyarországon a legmagasabb, közel 55 százalék - bár itt is csökkenés történt -, míg a legkisebb, 40,6 százalékos érték Nyugat-Dunántúlon található, ahol viszont 3,6 százalékpontos növekedés következett be. A Dunától keletre eső régiókban az országos átlagtól egy-két százalékponttal elmaradó értékekkel lehet találkozni.