Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadásában Orbán nem enged címmel közölt összefoglalót, amelyben kiemelték, hogy a magyar felsőoktatási törvény körüli vitában "az EPP már bejelentett egy egyezséget", amelyet azonban "Orbán Viktor magyar kormányfő cáfol".

Kifejtették, hogy Orbán "rendíthetetlen marad az EU-val a felsőoktatási törvényről folytatott vitában", és "miután az EPP már bejelentette, hogy enged, világossá tette, hogy nem köttetett semmiféle megállapodás".

A liberális Süddeutsche Zeitung Orbán közeledik Brüsszelhez a felsőoktatás körüli vitában címmel közölt beszámolót az online kiadásában, kiemelve, hogy az EPP "rendreutasította" Orbánt, és végezetül "Magyarország megígérte, hogy teljesíti a felsőoktatási vitában állított követeléseket".

A Spiegel Online hírportál Orbán enged az EU nyomásának - egy kicsit címmel közölte Peter Müller írását, aki kiemelte, hogy "heves" vita után Orbán Viktor megígérte, hogy "teljesíti az EU-s előírásokat a budapesti Soros-egyetem ügyében, de a Brüsszel elleni tartós hadjárata mégis folytatódhat tovább".

Kifejtette: az EPP elnökségi ülésén történtek azt jelentik, hogy megint úgy zajlanak a folyamatok, mint mindig, a tanácskozás "nem volt átütő siker", és így valószínűleg "messze nem ért véget Orbán tartós hadjárata az EU ellen". Ez annak tulajdonítható, hogy a kötelezettségszegési eljárás bonyolult, a magyar miniszterelnök pedig "mesteri szintre fejlesztette", hogy az ilyen ügyekben magát és országát "a brüsszeli bürokrácia beavatkozásának áldozataként" mutassa be.

Hozzátette: Orbán "művészete abból áll, hogy játszik az EU határaival, ide-oda táncol rajtuk, és a végén baj nélkül megússza a dolgot". Így például az a vita is "befejeződött, mielőtt még igazán elkezdődött volna", hogy ki kell-e zárni őt és pártját, a Fideszt az EPP-ből.