A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Pont került a szerencsejáték-szabályozás végére. A pénznyerő automaták tulajdonképpeni betiltása mellett a távszerencsejátéknak elkeresztelt, elsősorban internetes játékok szabályozása is napirendre került, s az előbbivel ellentétben a cél a szabályozott működés és nem a ledózerolás volt.

A kihirdetést követő napon hatályba lépő szabályozás szigorú nyilvántartáshoz, koncessziós díjhoz és az adatok rendelkezésre bocsátásához köti a játékszervezést. A játékszervező a hatóságnál köteles lesz engedélyt kérni a működésre, s az általa alkalmazott játéktípusokra koncessziós díjat kell fizetnie. Ennek díja egyenként százmillió forint lesz, a koncesszió pedig legfeljebb öt évre adható. Emellett felügyeleti díjat is fizetni kell, ez a tiszta játékbevétel 2,5 százaléka, de legalább százezer, legfeljebb 50 millió forint. Azt a szervezőt, amely megpróbálná megkerülni a szabályokat, súlyos szankciókkal sújtanák: a bírság 500 ezer forint, emellett az oldalt is blokkolják majd a hatóságok.

A szervezőnek nyilván kell tartania játékosait, méghozzá azonosíthatóan (névvel, címmel, születési dátummal). Adott esetben a csalások kiszűrése érdekében ezeket az adatokat ellenőriztetheti is a nyilvántartóval, emellett a játékosok minden pénzmozgása visszakereshető kell legyen. Az adatokat hozzáférhetővé kell tenni az adóhatóság számára, ami több módon is megoldható. A játékszervező által fizetendő játékadó a törvény szerint a tiszta játékbevétel húsz százaléka lesz. Ha a most Magyarországon elérhető játékok szervezőinek ez megfelelő terhelésnek bizonyul, akkor néhány milliárd, talán néhány tíz milliárd forint bevételt is hozhat egy teljes évre a szabályozás.

A becslések szerint − az adatokat egyébként a szervezők titokként kezelik − évente százmilliárd forintra tehető a netes játék értéke. Ha 80 százalékos visszafizetést veszünk alapul, akkor a tiszta játékbevétel húszmilliárd forint, amelyből a játékadó 16 milliárd forintot tenne ki. Azt ugyanakkor nem tudni, hány cég hajlandó koncessziós díjat fizetni és adminisztrálni egy akkora piacon, amelyről néhányan inkább kivonulnak.