A hazai szabadvízi fürdőhelyek 95 százaléka kiváló illetve jó minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere alapján - közölte az ÁNTSZ. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a listát az uniós irányelveknek megfelelően, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítja össze, a kockázat statisztikai értékelésével. Nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik.

Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. Utóbbi kategóriába három strand - de csak két folyószakasz - került: a Tisza mentén Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon sem tanácsos fürödni.

A vizsgált strandok listája az eredménnyel együtt itt olvasható.

Feltűnhet, hogy sok a "besorolás alatt" lévő strand. Ez azt jelenti, hogy bár az idei adatközlés az első, amely a jogszabály által biztosított öt éves átmeneti időszak után már mindenben maradéktalanul megfelel az Európai Unió elvárásainak, néhány strand esetében előfordult, hogy az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta. Emiatt a ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor, így ezek kapták a "besorolás alatt" címkét. Hozzáteszik: mindez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő, illetve a szezonban az Országos Környezetegészségügyi Intézet ezeket a vizsgálati eredményeket is közzéteszi majd.

Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.