Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első negyedévben az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, egyharmada a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és a fennmaradó 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, ami az idei legnagyobb mínuszt jelenti - derül ki a KSH adataiból.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem esetében 0,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene. Utóbbi terén az elmúlt 12 hónapban nem volt ekkora mértékű csökkenés, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben a februári halvány növekedés bizonyult átmenetinek.

Drágábban, kevesebbet

Az év első három hónapjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi egységek 857,8 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le, 37,2 milliárddal (folyó áron 4,5 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban, miközben az összes értékesítés volumene visszaesett. Az első kéthavi 2,7-2,8 százalékos csökkenés márciusra (a húsvéti vásárlások miatt) enyhült (-1,1 százalék), így negyedéves szinten az élelmiszer-kiskereskedelem volumene 2,2 százalékkal kevesebb lett, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (90 százaléka) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták. Itt az értékesítés volumene 0,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalma 2013 első három hónapjában 587,8 milliárd forint volt, ami 9 milliárddal, volumenét tekintve pedig 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Legnagyobb mértékben a bútor-, műszakicikk-üzletek eladásai csökkentek (9,1 százalék), de jelentős mérséklődés mutatkozott az iparcikk jellegű vegyes (3,9 százalék), a használtcikk- (3,1 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (1,8 százalék) és a könyv-, számítástechnika és egyéb iparcikk- (1,5 százalék) kiskereskedelemben is.

Szárnyaló webáruházak

Ezzel párhuzamosan a gyógyszer, gyógyászati termékek eladásai stagnáltak, és tovább bővült a csomagküldő és internet- (30,2 százalék), valamint az illatszer- (1,2 százalék) forgalom volumene. 2013. január-márciusban is folytatódott az üzemanyagtöltő állomások forgalmának mérséklődése. A 332,7 milliárd forint árbevétel folyó áron 11,0 milliárd forinttal csökkent, volumene pedig 3,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai a 2012 I. negyedévi növekedést követően folyamatosan csökkentek. A 2013 első három hónapjában mért 128,0 milliárd forint forgalom volumene pedig - a kiigazítatlan adatok szerint - 4,4 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbiaknak.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adat szerint 2013 első három hónapjában az élelmiszer-kiskereskedelem eladása stagnált, a nem élelmiszer- és az üzemanyag-forgalom 0,3 százalék illetve 0,5 százalékkal mérséklődött, így a kiskereskedelmi forgalom volumene országos szinten mindössze 0,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az Eurostat naptárhatástól megtisztított adatai szerint az Európai Unió 27 tagállamában a kiskereskedelmi forgalom volumene 2013 I. negyedévében 1,0 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bővülést Lettországban (7,2 százalék), a legnagyobb visszaesést pedig Spanyolországban (10,5 százalék) regisztrálták.