Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem áll meg a költségvetési szervezetek lejárt, kifizetetlen adósságának növekedése: a Magyar Államkincstár adatai szerint októberben újabb 4,8 milliárd forintos gyarapodás törétn, így az adósságállomány eléri a 68,8 milliárd forintot. A MÁK csak a lejárt adósságokat tarja nyilván, vagyis ebből sejthető, hogy a beszállító cégek kifizetésre váró számláinak értéke több száz milliárd forintra rúghat. Az adósságállomány az év eleje óta 75 százalékkal nőtt, ugyanis tavaly december végén még csak 39,3 milliárd forint volt a lejárt tartozás. A mostani 68,8 milliárdos lejárt adósságállomány újabb csúcsot jelent.

Az államosítás csak az egyik ok

A gyors növekedés nem utolsó sorban a volt önkormányzati intézmények (kórházak és egyes iskolák) államosításnak a következménye, ugyanis az átvétellel az állam azok az adósságát is megörökölte. A nagy államosítási hullám januárban folytatódik az általános és középiskolák átvételével - ezzel borítékolható az újabb adósságok átvétele is. Amennyiben folytatódna az eddig tapasztalt trend, úgy jövőre az állami szervek lejárt tartozása akár el is érheti a száz milliárd forintot. (Összevetésül a 2013-as költségvetési hiányt 670 milliárd forintban szabták meg.)

 

Állami top adósok (milliárd forint)
Pécsi Tudományegyetem3,21
Pest Megyei Kormányhivatal3,08
Jávorszky Ödön Városi Kórház (Vác)2,87
Fejér Megyei Szent György Kórház2,78
Honvédkórház2,6
Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ (BP)2,1
Budapesti Kormányhivatal1,94
Tolna Megyei Balassa János Kórház1,95
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr1,777
Károlyi Sándor Kórház1,223
BRFK1,2
Heim Pál Gyermekkórház (BP)1,08
Bajcsy-Zs Kórház (BP)1,01
Forrás: MÁK

Az adósság növekedésének csak az egyik oka a folyamatos államosítás, a másik a költségvetési szervek alulfinanszírozása vagy túlköltése. Utóbbira egyik legjobb példa a Budapesti Rendőr-főkapitányság adóssága, amelyet gyakorlatilag tavaly decemberben konszolidáltak, az akkor egymilliárd forint feletti kifizetetlen lejárt adósság pár száz millió forintra csökkent. Az elmúlt hónapokban a BRFK-nak újra sikerül a lejárt adósságát 1,2 milliárdra feltornázni. A 20 megyei rendőrkapitányságból alig hatnak van lejárt tartozása, ami egész jó arány a tavaly október-novemberi helyzethez képest.

A kormányhivatalok is kitesznek megukért: a 19 megyei plusz egy fővárosi megyei kormányhivatalból egyetlen egy van, amelynek nincs lejárt tartozása. Az adós kormányhivatalok összesen 13 milliárd forint kifizetetlen adósságot halmoztak fel - ez alapján a szállítói tartozásuk akár 20-30 milliárd forintra rúg. A kormányhivatalok a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási reformjának a termékei, amelyek felállítása az idén kezdődött meg.

A "jó állam" és a kormányhivatalok valósága

Ezen hivatalokba integrálták az adóhivatal kivételével az állami szerveket - így például a munkaügyi, az élelmiszerbiztonsági, társadalombiztosítási ellenőröket - az összevonástól természetesen a hatékonyabb és "jó államot" remélve. Egy évvel ezelőtt még nem akad olyan felügyeleti szerv - leszámítva néhány megyei földhivatalt, amelynek pár száz millió forint értékben lejárt tartozása lett volna - ez az összeg rúg ma már 13 milliárd forintra. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a megyei kormányhivatalok ellenőrei így könnyen olyan helyzetbe kerülnek, hogy azokat a cégeket ellenőrzik - élelmiszerbiztonsági, foglalkoztatási szempontból és rónak ki rájuk százeres, milliós bírságokat a szabályok megszegése esetén - amelyekkel szemben több százezer vagy milliós értékben lejárt tartozása van a kormányhivatalnak.

A legnagyobb adós továbbra is a Pécsi Tudományegyetem a maga 3,2 milliárdos adósságával, ám a orvosi részleg miatt eladósodott egyetem jó úton halad, az adóssága folyamatosan csökken. A nagy adósok listáján általában a nagyobb megyei kórházak állnak, ami szintén nem meglepetés - csak az államosítás előtt ezek az adatok nem kerültek nyilvánosságra. Az államkincstár adatai szerint megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézmények lejárt adóssága 19,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké további 10,8 milliárd forint. A MÁK által nyilvántartott 869 költségvetési szervből 493-nak volt lejárt tartozása, ebből minősített 87, de 194 intézménynek csak 30 nap alatti tartozása van - olvasható a kincstár honlapján.