Az egészségügyi ellátással összefüggésben keletkező fertőzéseket nyilvántartó Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2012. évi halálozási mutatói 2011. évhez képest tovább romló, súlyos járványügyi veszélyhelyzetet mutatnak - összegzi a jelentés,  mely megállapítja: a hazai járványügyi biztonságot az egészségügyi ellátással összefüggő súlyos fertőzések és az ezekkel kapcsolatos halálozás veszélyezteti.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és a multirezisztens kórokozók visszaszorítása, a betegek biztonságos ellátása érdekében sürgős, összehangolt kormányzati intézkedésekre és ezek megvalósításához forrásokra lenne szükség.

Az NNSR-be 2012-ben átlagosan 79 kórház jelentett, s valamennyi kötelező modulban növekedett a bejelentett esetek száma.

Mind az egészségügyi ellátással összefüggő Clostridium difficile infekciók, mind pedig a multirezisztens kórokozók kialakulása a nem megfelelő, túlzó antibiotikum-használat következménye. E fertőzések prevencióját, terjedésük megelőzését nehezíti az egészségügyi intézményekben fennálló zsúfoltság, az izolálási lehetőségek és az egészségügyi személyzet hiánya, az infekciókontroll intézkedések (például a kézhigiéne) be nem tartása - olvasható a jelentésben.

 

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés miatti halálozás
évelhalálozottak száma
20101029
20111233
20122317
Forrás: Országos Epidemiológiai Központ