A sérült kazetták kezelésére kidolgozott program befejező szakaszához érkezett, ám az ártalmatlanítás pontos költségei csak a munkálatok lezárása után lesznek ismertek - derül ki a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter által Jávor Benedek kérdésére ("Mennyibe került a paksi üzemzavar, és ki fizeti a költségeket?") adott válaszából. A hermetikusan lezárt tokokat továbbra is a 2 . blokk pihentető medencéjében tárolják addig, amíg azokat újrafeldolgozás céljából Oroszországba szállítják. A miniszter szavai szerint a speciálisan tervezett, hermetikusan lezárt tokok elszállításának folyamata pontosan úgy fog zajlani, ahogyan már eddig is több alkalommal történt: vasúton, speciális, a konténerek szállítására kifejlesztett vagonok segítségével.

Az atomenergia magyarországi alkalmazásának legsúlyosabb, a nemzetközi skálán iNES 3 kategóriába sorolt üzemzavara 10 évvel ezelőtt következett be. Az üzemanyag-kazetták tisztítása során fellépett üzemzavar kapcsán senki nem sérült meg. Bár a normál értékektől eltérő mértékű radioaktív kibocsátás történt, annak mértéke mind az atomerőmű saját, mind a hatósági és a civil szervezetek mérései szerint is elhanyagolható volt, a hatósági korlátokat nem lépte túl.A tisztítási munkálatokat, amelyek közben a baleset történt, a Framatome ANP végezte. Az üzemzavar következtében keletkezett károkkal kapcsolatosan a Framatommal történt megállapodás megkötésekor rögzítették a felek, hogy a francia-német cég által fizetett kártérítés összege nem hozható nyilvánosságra, ugyanakkor az elmondható, hogy az eseménnyel kapcsolatos kártérítési és biztosítási összegek együttesen fedezték a helyreállítás költségét.

Az üzemzavart a TVEL orosz nukleáris üzemanyaggyártó vállalat hárította el. A TVEL atomipari vállalat egyebek mellett urándúsítással, atomerőművi fűtőanyagok előállításával foglalkozik, és a világpiac meghatározó szereplője. A társaság a paksi bővítés iránt érdeklődő Roszatom vállalatcsoport tagja, és ők szállítják a Paksi Atomerőmű üzemanyagát is.

Az eseményt követően számos vizsgálat indult. Az erőmű belső vizsgálatot folytatott, emellett a súlyos üzemzavar körülményeit az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az előírt, folyamatosan alkalmazott nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kivizsgálta, és megtette a szükséges hatósági intézkedéseket. Az akkor hivatalban lévő kormány kérésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői felülvizsgálat keretében már 2003 júniusában a helyszínen elemezte, és értékelte az üzemzavar bekövetkezéséhez vezető körülményeket.

A NAÜ szakértői utóvizsgálatára 2005 tavaszán került sor. A jelentés megállapította, hogy a korábban felvetett problémák túlnyomó részét maradéktalanul megoldották, a többi vonatkozásában pedig előrehaladást értek el. Mindezen túl parlamenti bizottság is alakult, amely egy éven át vizsgálódott. Az intézmények és tevékenységek összehangolását, az elhárítás és újraindítás előkészítését több mint egy évig miniszteri biztos felügyelte. Állampolgári feljelentés alapján 2003-ban rendőrségi vizsgálat indult, a Szekszárdi Városi Ügyészség azonban bűncselekmény hiányában az eljárást 2005 májusában megszüntette.

Tíz éve történt

2003. április 10-én este a Paksi Atomerőmű kettes blokkján az éves főjavítás során a reaktor melletti technológiai medencében részlegesen kiégett üzemanyag-kazetták felületének tisztítása folyt egy speciális tisztítótartályban, egy az erőmű eredeti terveiben elő nem irányzott és szokványos üzemeltetése során nem alkalmazott műszaki-technológiai megoldás keretében. Ez a hosszú időn át fennállt üzemeltetési problémák miatt elszennyeződött, de nagy értéket képviselő kazetták további alkalmazhatósága érdekében történt. Az egyik harminc üzemanyag-kazettát tartalmazó adag tisztítási műveleteinek befejezését követően, azokat nem távolították el rögtön a tisztítótartályból, mivel az e tevékenységhez szükséges daruval más, a főjavításhoz kapcsolódó tevékenységet végeztek. A várakozás során a tisztítótartályban levő üzemanyag-kazetták hűtése megszűnt. A tisztítótartály vize elforrt, a kazetták túlmelegedtek, és ennek, majd a tartály felnyitásakor beáramló víz által okozott gyors lehűtésük következtében súlyosan megsérültek - áll az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által az események tízéves évfordulóján kiadott emlékeztetőben.