A helyzet a tavalyinál is rosszabb, pedig akkor is csupán 25 orvos kötötte meg a támogatási szerződést. Közülük jövőre kilencen 6 millió forinttal a zsebükben kezdhetik meg új munkájukat egy leg­alább egy éve betöltetlen praxisban. Hét orvos 7 millió forintot kap azért, mert 24 hónapja ellátás nélkül maradt körzetet vállalt. Egy-egy orvos pályázott sikeresen nyolc-, illetve 9 millió forintra, ők három, valamint négy éve üres praxist töltenek be. A legalább öt éve üres körzetek esetében adható maximális, 10 millió forintra 5 orvos pályázott sikerrel. Így összesen 170 millió forintos támogatást oszt szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami az 500 millió forintos keretösszeg mindössze 34 százaléka - olvasható a lapban.

A praxisjogvásárlási támogatásra 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel. E támogatásnál nem feltétel a tartósan betöltetlen körzet elvállalása. A legtöbben - 45 orvos - a maximálisan kérhető 4 millió forintot igényelték, de akadtak olyanok is, akiknek csupán 1,4 vagy 1,1 millió forintos támogatásra volt szükségük ahhoz, hogy praxistulajdonosok lehessenek. A 750 milliós keretösszeg felét idén sem sikerült felhasználni

Az eddigi jelzések alapján öt éven belül megfeleződik a körzeti háziorvosok száma, így egyre nehezebben juthatnak majd megfelelő orvosi segítséghez a betegek.