Az emberről emberre terjedő, súlyos fertőző májbetegség, a hepatitis C eddig nem volt gyógyítható, az alkalmazott terápia csak a betegek felénél működött, és nagyon komoly mellékhatásokkal járt. Az elmúlt évtől azonban elérhetővé váltak azok az új, már interferon‐mentes terápiát tartalmazó gyógyszerek, amelyekkel csaknem mindenki teljesen meggyógyulhat, a vírus eltűnik a szervezetéből.

Az egyre súlyosbodó májbetegséghez, májzsugorhoz, májrákhoz vezető hepatitis C vírus hordozói évtizedekig lehetnek tünetmentesek, s mire kiderül a betegségük, már rendszerint esélytelen a gyógyulás, az állapotuk kezelése pedig borzasztóan sokba kerül. Emellett mivel nincsenek tudatában a hepatitis C jelenlétének, évtizedekig fertőzik a környezetüket. A vírushordozókról, szűrés híján nincs is pontos képünk. Egyes becslések 10-20 ezerre teszik a fertőzöttek számát, akiknek legalább 40 százaléka lehet súlyos állapotban - mondta lapunknak Hunyady Béla professzor, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa.

Nő a közegészségügyi kockázat

A különösen veszélyeztetett csoportok - terhes nők, egészségügyi dolgozók, fegyveres testületek tagjai, intravénás droghasználók, homoszexuális férfiak - szűrése nélkül a fertőzöttek aránya rohamosan nőhet a következő években - hangsúlyozza Hunyady Béla. Az utóbbi két csoportba tartozók között extrém sok a vírushordozó, becslések szerint az elmúlt négy évben akár csak egyszer is intravénás drogot használók 40 százaléka megkapta a hepatitis C vírust - emeli ki Hunyady Béla.

Minden érintett egyidejű kezelése az új terápiával és az összes rizikócsoport szűrése mintegy 50 milliárdból lenne fedezhető. Az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) jelenleg évi 6 milliárd forintot költ erre a célra. A teljes gyógyulást hozó új, ám nagyon drága gyógyszert csak  a már legsúlyosabb állapotba került betegeknek finanszírozzák, mintegy ezren vannak ebben a körben. A hagyományos, komoly mellékhatásokkal járó, és csak nagyjából minden második esetben hatásos interferon terápia korlátozás nélkül hozzáférhető, mintegy 2500-an  részesülnek ebben a kezelésben.

Ha a jelenlegi évi 6 milliárdos keret 12-15 milliárd forintra bővülne, kiterjeszthetnék a terápiát, megelőzve ezzel a további súlyos és csak drágán kezelhető állapotok kialakulását, és a veszélyeztetett csoportok fontossági sorrendben végrehajtott szűrésével 4-5 év alatt visszaszorulna a fertőzöttek számának rohamos növekedése. Arról nem beszélve, hogy a már jelenleg is egyre súlyosbodó állapotú betegek kezelésének terhei is csökkennének a teljes gyógyulással - mutat rá Hunyady Béla.

Meggyógyulhatnának

A vírus a jelenlegi eszközökkel már eltüntethető a szervezetből, hogy így is legyen, már "csak" kormányzati szándék és forrás kérdése - hangsúlyozza Hunyady Béla. A fertőző májbetegségekkel foglalkozó szakmai szervezetek éppen ezért szorgalmazzák egy olyan nemzeti hepatitis C vírusfertőzés (HCV)  felszámolását célzó stratégia létrehozását, amely a felvilágosítás, oktatás, szűrés, kezelés és megelőzés céljait és megvalósítását is átfogóan tartalmazza. Ehhez szakmai ajánlást készítettek. A nagy társadalmi hatású fertőző betegségek leküzdésére tett erőfeszítések kormányzati szintre emelésére példa a Nemzeti HIV stratégia. Miért ne lehetne akkor a több mint ötvenszer annyi embert érintő, a világon hetedik leggyakoribb halálokként szereplő hepatitis C fertőzés kezelésére is nemzeti stratégia - vélik a szakmai ajánlás készítői. A határozott kormányzati szándék a költséghatékonyságot is támogatná, hiszen tartós és kiszámítható megrendelést jelentene a beszállítóknak - hívja fel a figyelmet Hunyady professzor.