Az eddig a tárgyalásoktól távol tartott konföderációk is képviseltették magukat az új Munka törvénykönyvéről tartott tegnapi egyeztetésen - derült ki Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszámolójából.

Szavai szerint a felek álláspontjai számos kérdésben közeledtek egymáshoz. Megállapodtak abban, hogy a jelenlegihez képest nem változik a szabadságok száma és ütemezése - leszámítva persze azt, hogy a jövőben a dolgozók hét munkanappal rendelkezhetnek szabadon, és kötelező lenne a munkaadóknak egybefüggően 10 munkanapot kiadni.

Maradna a tervezetben az a munkáltatói javaslatra később bekerült elképzelés is, hogy a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezése szerint a következő évre átvihető, és egyben kivehető lenne a túlmunka esetleges szabadnapban kiadott ellenértékéből fölgyűlt szabadidő mennyiség. Czomba szerint mindenesetre nem kell tartani attól, hogy a munkáltatók tömegesen döntenének a túlmunka pénzbeni ellentételezése helyett a szabadságos megoldás mellett, mivel ez jóval többe kerülne nekik.

Maradna a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme is, sőt valamelyest szigorodna is. Arra azonban ügyelnénk, hogy nehogy túlvédjük e csoportokat, és ezzel megnehezítsük az alkalmazásukat - hangsúlyozta az államtitkár. Szerinte a munkaadók hajlanak annak elfogadására, hogy a versenyszférában is vezessék be a közszférában már érvényes szabályt a kismamák kötelező részmunkaidős foglalkoztatásáról. Megegyeztek abban is a szociális partnerek, hogy a munkaadók csak a munkaviszonnyal összefüggésben ellenőrizhetik a dolgozókat, de ez sem terjedhet ki utóbbiak magánéletére.

Közeledtek az álláspontok az elrendelhető túlmunka mennyiségének kérdésében, a délutáni műszakpótlék megtartásában és mértékének megállapításában, valamint a munkavállalók által vétlenül okozott károk megtérítése kérdésében is. A legnagyobb viták továbbra is az üzemi tanácsok és szakszervezetek jogköréről folynak, de bízunk benne, hogy a jövő heti tárgyaláson érdemi megállapodás köthető, és ezt követően megindulhat a tervezet közigazgatási egyeztetése, illetve hamarosan kormány elé kerülhet - hangsúlyozta az államtitkár. Valójában azonban érdemi elmozdulás a múlt héthez képest nem volt az egyeztetéseken.