Azt követően, hogy reggeltől kezdve hiába kerestük és hiába keresték az érdeklődők a kazáncsere-pályázat részleteit az ÉMI honlapján, délután fél ötkor befutott a szaktárca közleménye, amely arról számolt be, hogy végre felkerültek a hiányzó anyagok az oldalra és a kormányzati honlapra - kattintson ide!

Ezekből a már ismert információkon (egymilliárd forintos keret, 40 százalékos támogatásintenzitás, legfeljebb 650 ezer forintos támogatás lakásonként, kizárólag elektronikus úton történő benyújtás) túl az derül ki, hogy

  • pályázati díj nincs;
  • a pályázaton azon magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai;
  • pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező, önálló (lakásfűtő / lakásfűtő és használati melegvíz termelő) gépészeti egységgel rendelkező lakás korszerűsítésére lehet
  • az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújtanak be pályázatot.

A pályázati felhívás itt érhető el, a pályázati útmutató pedig itt.

Céges, romos kizárva

  • Azon lakóépületek energetikai korszerűsítésére lehet pályázatot benyújtani, melyek 2006. december 31-én jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkeztek.
  • A pályázattal érintett lakást magában foglaló lakóépületnek nem lehet állékonysági problémája.

    A lakásnak életvitelszerűen lakottnak kell lennie, melyet a benyújtást megelőző 3 hónapra vonatkozó bármelyik (azonos típusú) - közüzemi számlával alátámasztottan szükséges igazolni (víz-, villany-, gázszámla).
  • Céges vagy vállalkozói tulajdonban lévő lakásokra, üzletekre, irodákra, raktárakra nem vonatkozik a támogatás.
  • A beruházást a pályázat véglegesítése előtt nem lehet megkezdeni.
  • A támogatásból megvalósuló beruházás fenntartását a pályázatban megjelölt címen 3 évig köteles a pályázó biztosítani, vagyis az eszköz (így értelemszerűen az az ingatlan is, ahol a kazán található) ezen időszak alatt csak a támogató előzetes jóváhagyásával adható el.

Még két pályázat jön

Szeptember 25-én jelenik meg az a pályázat, amelynek keretében az NFM 627,1 millió forinttal támogatja a háztartási nagygépek - egészen pontosan hűtők és fagyasztók - cseréjét. Erre nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek pályázhatnak, az elérhető támogatás a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet. A támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető.

Jövő hétfőn, szeptember 29-én érkezik az ablakcsere-pályázat. Ebben az NFM 1,1 milliárd forinttal támogatja a homlokzati nyílászárók cseréjét, magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek pályázhatnak. A megítélhető támogatás legfeljebb bruttó 520 ezer forint pályázatonként, utófinanszírozási rendszerben.

Használt eszköz nem építhető be

A pályázat keretében, minden olyan a kazáncserével összefüggő, minden olyan tevékenység támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energetikai megtakarítást eredményező, hatása energetikai számítással és energetikai tanúsítvánnyal igazolható. Ide tartozik:

  • A fűtési / fűtési- és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel;
  • Meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának korszerűsítése;
  • Járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési- és használati melegvíz ellátó rendszer átalakítás, vezérlés kialakítása);
  • Energetikai tanúsítás, számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek (pl: kéményseprő szakvélemény, gáz MEO átvételi jegyzőkönyvvel, használatba vételi engedély);
  • Használt eszközök beépítése nem támogatható.

Fontos, hogy e pályázati kiírás alapján nem nyújtható be pályázat meglévő lakás bővítésével, átalakításával, átépítésével (kivéve pályázott beruházáshoz kapcsolódó szükség szerinti kéményépítést) megvalósuló beruházásokra.

A beruházás megvalósítása során kizárólag jóváhagyott műszaki specifikáció (a beépített termék alkalmasságát igazoló Teljesítmény nyilatkozat) alapján kiadott megfelelőségi igazolással rendelkező anyagokat, termékeket lehet felhasználni. Erről a tényről az elszámolás benyújtásakor a kivitelezőnek nyilatkoznia kell.

Elszámolható költségek

  • A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja, a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 40 százalékánál nem lehet több.
  • A szakértői díj támogatható mértéke pályázatonként a támogatás szempontjából elismerhető kivitelezési költség maximum 8 százaléka lehet.
  • Meg kell csináltatni a lakás "zöld kártyáját" is: az energetikai tanúsításokat (számításokat) az eredeti és tervezett állapotra vonatkozóan kell benyújtani - ez elszámolható a szakértői díjak között.
  • Egyebek közt nem számolható el viszont a pályázatírás díja, a szállítási/sittszállítási költség sem.