A piaci kihívások és a hatékony takarékszövetkezeti működés érdekében a Magyar Állam jogszabállyal takarékszövetkezeti integrációt hoz létre - olvasható a most benyújtott törvényben. A jogszabállyal létrehozott integrációnak két központi szerve lesz. Az egyik a központi banki funkciókat már jelenleg is ellátó Takarékbank, a másik a prudenciális szabályozással, intézményvédelemmel és szavatoló tőke szolgáltatással foglalkozó Integrációs Szervezet, amelyek a fentiek szerint látják el feladataikat.

Az újonnan létrejövő integrációs szervezet közös intézményvédelmi szervezetként működik (magába integrálja a korábban működő intézményvédelmi alapokat), egyes prudenciális szabályzatokat bocsát ki, szavatoló tőkét szolgáltat az integráció tagjainak, ill. vizsgálhatja a megfelelő tőkeellátottságot az egyes takarékszövetkezeteknél. Amennyiben a minimális tőkeellátottság nincs meg, akkor átmeneti időszakra tőkeemeléssel stabilizálja a működést.

Kötelező a belépés

A törvény hatályba lépésekor működési engedéllyel rendelkező szövetkezeti hitelintézetek a törvény erejénél fogva az új integráció tagjaivá válnak, és kötelesek részvényessé válni a Takarékbankban (ha még nem azok). Számos precedens van a kötelező tagság előírására, így a gazdálkodó szervezetek kötelező gazdasági kamarai tagságára, az orvosok, állatorvosok, ügyvédek, közjegyzők, mérnökök, könyvvizsgálók, gyógyszerészek, építészek, vagyonőrök, hegyközségek stb. kötelező kamarai tagságára - olvasható az indoklásban.

Az integráció gyors elmélyítése érdekében a Takarékbank Zrt. a törvény hatályba lépésétől számított 120 napon belül egységes, valamennyi szövetkezeti hitelintézetre egységesen kötelező kockázatkezelési szabályzatot bocsát ki.

Mint ismert, a kormány hétfőn bejelentette, hogy a takarékbanki rendszer megerősítésére százmilliárd forintot szánnak - ennek fedezetét más állami vagyon eladásából kellene fedezni.

Miért épp a Magyar Posta?

A tervek szerint a Magyar Posta Zrt. tulajdont szerez a Takarékbankban tőkeemeléssel. "A Magyar Posta az egyik legnagyobb állami tulajdonban levő nagyvállalat, amelynek egyik meghatározó alaptevékenysége pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása, megtakarítások és hitelek közvetítése. Miközben a Magyar Posta és a takarékszövetkezetek között természetes kapcsolat áll fenn, számos szinergia kiaknázására nyílt volna a múltban lehetőség, a korábbi időszakokban azonban erre a Magyar Posta más irányú elkötelezettségei miatt nem került sor. Jelen koncepció indítványozza, hogy a takarékszövetkezeti szektor is váljon kiemelt partnerré a Magyar Posta számára, s ezt a kialakuló hosszú távú együttműködést a Magyar Posta tulajdonosi részvétellel alapozza meg. A Magyar Posta tulajdonosi részvétele erősíti a szektorral fennálló természetes kapcsolatot." - olvasható a részletes indoklásban.