Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 15 napon belül közérdekű szolgáltatót jelölhet ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására, amennyiben az adott önkormányzat nem tud megfelelő minősítéssel rendelkező gazdálkodó szervezetet felmutatni - derül ki a belügyminiszter csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslatából. A kivételes sürgős indítvány a kormány kezdeményezésére a július 4-i és 5-i rendkívüli ülésszak napirendjére került.

A változtatás rímel arra a problémára, hogy szakértők szerint jelenleg alig akad olyan cég, amely rendelkezne a szükséges közszolgáltatási engedéllyel. A közérdekű szolgáltató a szolgáltatást az érintett területre irányadó közszolgáltatási díj fejében lesz köteles elvégezni legfeljebb 9 hónapig, ez azonban egy alkalommal 3 hónapra meghosszabbítható - a döntéssel szemben a javaslat semmilyen fellebbezésnek vagy újrafelvételi eljárásnak nem adna helyet. Amennyiben járványveszély merülne fel a hulladékszállítás kiesése miatt, úgy az állami szerv gondoskodik a szolgáltatásról. Az ideiglenes ellátáshoz - kártalanítás mellett - a szükséges szállítóeszközök rendelkezésre bocsátására kötelezhető más szolgáltató, illetve az állami szerv hatósági döntésével az alkalmas teherszállító jármű tulajdonosa. Az állami szerv és a kijelölt szolgáltató az ideiglenes ellátást közfoglalkoztatottakkal látja el, a hulladékkezelők pedig nem tagadhatják meg az átvételt. A kormány a részletszabályokat rendeletben szabályozza majd. A módosítás miatt változik a közfoglalkoztatottakról szóló törvény is, a jövőben a közfoglalkoztatók közé sorolja a kötelező önkormányzati feladat ellátásában közreműködő, törvény alapján
kijelölt közérdekű szolgáltatót.

A módosító kevéssé a fő témába vágó rendelkezéseket is tartalmaz, így többek közt a nagy vitát kiváltott üzemanyagjelölés határidejét októberről 2014 július 1-jére halasztja (az eredeti dátum idén július 1. volt), az e-útdíj kapcsán pedig illetékmentessé teszi a mezőgazdasági termelők székhelye vagy lakóhelye és a művelése alatt álló termőföld, tanya vagy telephely között, termény szállítása esetén, az útdíjköteles elemi útszakaszra vonatkozó díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítvány kiállítását.